De op Harvard opgeleide Amerikaanse zenmonnik Hyon Gak sunim heeft voor grote ophef gezorgd binnen de Zuid-Koreaanse boeddhistische gemeenschap, door eind juli in een Facebookbericht te stellen dat het Zuid-Koreaans boeddhistisch onderwijs moet moderniseren en met de tijd meegaan, wil het met name voor leken begrijpelijk blijven.
Hij noemt de traditie van het Koreaans boeddhisme er een van grote wijsheid, maar de overdracht komt niet overeen met de huidige behoefte, vooral buitenlanders haken af. En jonge mensen raken volgens hem daardoor van het boeddhisme vervreemd.
Zijn kritische stelling wordt opgevat als een breuk met het Koreaans boeddhisme, maar dat wordt door Hyon Gak ontkend. De Amerikaan is de huidige abt van Bulyee Seon Center in Duitsland. Hyon Gak benadrukt dat met name voor afgestudeerden van universiteiten en hogescholen het oude stelsel van boeddhistisch onderwijs onvoldoende is. Het Koreaans boeddhistisch onderwijssysteem moet net zo veranderen als de samenleving, vindt hij. De monnik zegt bezorgd te zijn over de positie van buitenlandse monniken in Korea die geconfronteerd worden met een starre, onbuigzame cultuur. Hij benadrukt de noodzaak van een ‘Jeong Jin’, een grote inspanning. Het bericht is inmiddels van Facebook verwijderd omdat het lijden en pijn veroorzaakt. Hij wijt de kritiek op zijn stelling door een verkeerde interpretatie. Het Koreaans is zijn tweede taal.
In Zuid-Korea vindt hij overigens ook medestanders die vinden dat hij het gelijk aan zijn zijde heeft.