De nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten in Birma (Myanmar), Scot Marciel, zal, als hij het over de vervolgde moslimminderheid in Birma heeft, de term Rohingya blijven gebruiken. Dat is tegen het zere been van de door Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi gecontroleerde nieuwe regering van het land. De term is een splijtzwam- en verwijst naar het leed van de moslims in Birma hen aangedaan door nationalistische boeddhisten, en de regering vroeg de ambassadeur zich van het gebruik van die term te onthouden
De ruim één miljoen mensen tellende Rohingya, waarvan de meesten leven onder mensonterende omstandigheden die lijken op het apartheidsregiem in Zuid-Afrika, in een afgelegen deel van noordwestelijke Birma, worden door veel boeddhisten daar gezien als illegale immigranten uit Bangladesh. De moslims, die al decennia in het gebied wonen en werken, worden vervolgd, gedood en verjaagd en de vorige regering wist daar geen eind te maken. Meer dan 125.000 van hen leven in smerige kampen, zijn verstoken van de meest elementaire voorzieningen en onderwijs. Hun dorpen zijn verwoest, inwoners gedood.
De ambassadeur vindt dat gemeenschappen zelf hun naam mogen kiezen en dat de VS dat respecteert. Door velen geprezen in het Westen vanwege haar rol als voorvechter van de democratische beweging in Birma tijdens de lange jaren van militaire dictatuur, is Suu Kyi door mensenrechtenorganisaties en buitenlandse regeringen bekritiseerd omdat ze zwijgt over het geweld tegen moslims door onder meer boeddhistische monniken. Als ze dat zou doen riskeert ze het verlies van steun in de regering en haar eigen partij.