Honderden extremistische boeddhisten, onder wie een aantal monniken, protesteerden zondag in Sittwe, de hoofdstad van Rakhine staat, tegen de plannen van de overheid om de bijna zeshonderdduizend gevluchte Rohingya moslims te repatriëren naar Birma (Myanmar). Er was een vergunning afgegeven voor maximaal duizend demonstranten, doch er kwamen er slechts een paar honderd opdagen.

Een woordvoerder van de demonstranten zei dat de Rohingya nooit burgerrechten zullen verwerven, zelfs als ze terugkeren naar Birma. De regering erkent de Rohingya niet als een etnische groepering maar ziet ze als illegaal in het land verblijvende Bengaalse migranten. Sinds 25 augustus zijn meer dan 580.000 Rohingya naar Bangladesh gevlucht om uit handen te blijven van het Birmese leger en boeddhistische bendes. De regering van Aung San Suu Kyi zei vorige maand dat de vluchtelingen weer terug kunnen keren naar Birma. Er is volgens de VN sprake van het platbranden van dorpen, moord en verkrachting door het Birmese leger en boeddhistische bendes.

Ook op zondag verzamelden zich duizenden mensen in de Birmese hoofdstad Naypyidaw, om hun steun te betuigen aan de plannen van de regering om de crisis van de Rohingya aan te pakken.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

6 reacties op Demonstraties voor en tegen plannen Rohingya moslims terug te laten keren naar Birma

 1. Louis schreef:

  Een boeddhist is iemand die de weg van de Boeddha volgt, de middenweg. Wat is in dat kader een extremistische boeddhist?

 2. dik schreef:

  Hoe kan je als boeddhist geweldadig

  zijn , ik begrijp het niet

 3. Piet Nusteleijn schreef:

  Dik, als méns zijn we ‘alles’, ook geweldadig.
  Je kan jezelf beschouwen als ‘Ik ben Boeddhist’.
  We moeten helaas accepteren dat dit niet het geweld uitbant.
  Met groet.

 4. Hilmi schreef:

  het zijn moordenaars die je net als isis moet weg vegen van de kaart
  allemaal vieze boedisten
  bah ze hebben geen eer

  • Joop Ha Hoek schreef:

   Nooit komen uitingen van haat in deze wereld tot rust door haat, maar door niet te haten komen ze tot rust, dat is een eeuwige wet.

   • nic schrijver schreef:

    Nogal wiedes.
    Voor ‘haat’ kun je alles invullen in die zin..
    Bijvoorbeeld:
    ‘Nooit komen uitingen van liefde in deze wereld tot rust, maar door niet lief te hebben komen ze tot rust, dat is een eeuwige wet.’
    Het is eigenlijk niet perse een eeuwig wet maar logica.

Menu