Politici en activisten in Birma (Myanmar) hebben steeds meer kritiek op de invloedrijke boeddhistische nationalistische groep The Association for the Protection of Race and Religion, meer bekend als Ma Ba Tha, die door het organiseren van grote openbare bijeenkomsten in het hele land het aannemen van vier controversiële wetten stimuleert..
Op acht november zijn er vrije verkiezingen in Birma. De radicale boeddhisten, die tienduizenden aanhangers op de been brengen in massala demonstraties, willen de Birmese politiek ‘raszuiver’ houden en sluiten deelname van politici met een andere religieuze beleving aan de verkiezingen bij voorbaat uit. De afgelopen jaren is Birma geteisterd door religieus geweld, voornamelijk gericht tegen Rohingya moslim die in dat land leven. Ongeveer tweehonderd moslims kwamen bij rellen om het leven, zeker 140.000 vluchtten het land uit of werden verdreven.
Eerder dit jaar ontnam de regering de stemrechten van duizenden Rohingya moslims, die al tientallen jaren in Birma leven, omdat ze geen volwaardige burgers zouden zijn. Politici uit andere partijen stellen dat godsdienstige uitlatingen geen rol zouden moeten spelen bij deze verkiezingen. Ze dringen er opaan dat de overheid maatregelen neemt tegen de radicale boeddhistische monniken. Maar tot nu toe zwijgt de regering over het optreden van Ma Ba Tha.
Henk Molenaar zegt
Jammer dat er geen eerdere reactie op dit artikel is gekomen. We moeten ons er van bewust zijn dat het oosters boeddhisme nog veel te leren heeft van ons westen. We hoeven ons dus niet onderdanig op te stellen t.a.v. de oosterse traditie maar wel positief opbouwend en niet alles voor zoete koek aan te nemen (ook richting de Tibetaanse traditie)
mnq zegt
Ik heb niets met radicalen van welke beweging, godsdienst dan ook. Het is onverdraagzaamheid wat ik lees.