De door de Dalai Lama erkende elfde Panchen Lama, Gendün Chökyi Nyima (26) , die op zesjarige leeftijd spoorloos verdween na te zijn ontvoerd door China, leidt ‘een normaal leven’’ en ‘wil niet worden gestoord’, zo heeft Norbu Dunzhub, lid van het Tibet Autonomous Region’s United Front Work Department gisteren bekend gemaakt. Maar zelden rept China of het door China aangesteld bestuur van Tibet over het lot van de jonge man.

Foto Ken Wieland.

Foto Ken Wieland.

Dit jaar is het de 20ste verjaardag van de verdwijning van Gendün Chökyi Nyima, wiens lot veel Tibetanen zorgen baart. Dunzhub beantwoordde vragen van het persbureau Reuters over de huidige toestand van de Panchen Lama. ‘Dat kind groeide gezond op, is goed opgeleid, leidt een normaal leven en wil niet worden gestoord.’ De door de Dalai Lama erkende reïncarnatie noemt Dunzhub een historische fout en het schenden van religieuze rituelen. ‘De identificatie werd gedaan zonder toestemming en was onwettig en ongeldig,’ zei Norbu Dunzhub. Hoewel officieel atheïstisch heeft de Chinese communistische partij altijd vastgehouden aan de opvatting dat Gendün Chökyi Nyima niet de echte Panchen Lama is.

De Chinese Panchen Lama Gyaltsen Norbu.

De Chinese Panchen Lama Gyaltsen Norbu.

In 1995, in een poging om de harten te winnen van de Tibetanen, heeft de Chinese regering Gyaltsen Norbu geselecteerd als –een eigen- 11e Panchen Lama. Maar veel Tibetanen zien hem als nep. De Dalai Lama en China hebben herhaaldelijk getwist over wie er bevoegd is inzake de reïncarnatie. Tibetanen vrezen dat China de kwestie van de opvolging van de Dalai Lama zal gebruiken om het Tibetaans boeddhisme te splitsen, met een nieuwe Dalai Lama benoemd door Tibetaanse ballingen en een door de Chinese autoriteiten.

De Panchen Lama, ook wel Tashi lama, is na de Dalai Lama de hoogste spirituele leider binnen de gelugtraditie in Tibet. Een Panchen Lama is een tulku, ofwel een lama die uit mededogen zou zijn geïncarneerd om anderen te leiden op het pad naar verlichting.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Ontvoerde Panchen Lama ‘leidt een normaal leven en wil niet worden gestoord’

  1. Piet Nusteleijn schreef:

    Ik heb al heel lang mijn vraagtekens gezet bij ‘reïncarnatie’.
    Zeker als het zo persoonlijk gemaakt wordt. Strijd en misbruik komen er uit voort.

Menu