China gaat herdenkingsmunten uitgeven om het vijftigjarig bestaan van de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) te herdenken. Het ontwerp is gisteren bekendgemaakt. Het basispatroon van het logo is een cirkel, met daarin klassieke Tibetaanse elementen en kleuren. De cirkel symboliseert volgens de ontwerpers een bewegend wiel, symbool van vooruitgang. En een verlangen van het Tibetaanse volk naar ‘welvaart, harmonie en vreugde’.
De TAR is volgens de Chinese autoriteiten een autonome regio in de Volksrepubliek China. Zij grenst aan Bhutan, Nepal, India, Birma en de rest van de Volksrepubliek China. Het gebied is vrijwel identiek aan dat waarover tussen 1911 en 1951, de periode van Tibetaanse onafhankelijkheid, een Tibetaanse regering het gezag uitoefende.
In 1950-51 viel het Volksbevrijdingsleger Tibet binnen en was dat het begin van een waar schrikbewind. Naar schatting honderdduizenden Tibetanen werden vermoord en vele kloosters afgebroken of platgebrand. De rechten van de Tibetanen worden met voeten getreden. Tibetanen die in verzet komen tegen de Chinese overheerser verdwijnen voor jaren in de gevangenis. De Dalai Lama vluchtte uit Tibet, gevolgd door naar schatting meer dan honderdduizend landgenoten.
Uitvoerende macht
De uitvoerende macht in de TAR is een regering die geleid wordt door een voorzitter. Deze regering wordt rechtstreeks door het Nationaal Volkscongres in Peking benoemd en is bij alle beslissingen verantwoording schuldig aan de lokale afdeling van de Communistische Partij. De feitelijke macht ligt daardoor bij de partij, die lokaal geleid wordt door een secretaris.
De voorzitter van de regering is traditioneel een Tibetaan, terwijl de secretaris van de Communistische Partij meestal een Han-Chinees is.
Ontwerp
Het basispatroon op het ontwerp is een perfecte cirkel, zoals dat van een bewegend wiel. Het symboliseert volgens de makers de trend van de voorspoedige ontwikkeling van het ‘nieuwe socialistische Tibet.’ De cirkel symboliseert ook ‘harmonie en vreugde, het standvastig vertrouwen van de mensen van alle etnische groepen in Tibet in een welvarende maatschappij en hun verlangen naar een gelukkig leven.’
In het ontwerp zitten elementen van de Mount Qomolangma en het Potalapaleis in Lhasa. De gebruikte kleuren zijn een combinatie van rood, geel en oranje, alsmede de cijfers ‘1965-2015’. De kern van het ontwerp is gebaseerd op het Arabische getal ‘50’, waarmee de 50e verjaardag van de TAR wordt aangegeven. Boven het cijfer ‘5’ is de rode vlag met vijf sterren te zien, de nationale vlag van de Volksrepubliek China, die volgens de ontwerpers de nauwe eenheid van het Tibetaanse volk en het Centraal Comité van de partij met Xi Jinping als de secretaris-generaal d laten zien.
Kleurrijke linten
Onderaan het ontwerp zijn karakteristieke Tibetaanse kleurrijke linten zichtbaar, die volgens de ontwerpers vreugde, vrede en geluk symboliseren. Het cijfer ‘0’ wordt gecombineerd met een fladderende hada (ceremoniële wit zijden sjaal) en de ‘5’ is versierd met een lotusbloem. ‘Dit geeft een betekenis van de aanzienlijke economische en sociale ontwikkeling en de rijkdom in het leven van Tibetaanse volk’, zeggen de ontwerpers.
De munt moet een ‘positieve energie’ uitstralen, en laten zien dat onder de leiding van de communistische partij van China en binnen de socialistische gemeenschap alle etnische groepen in Tibet, ‘vol trots en enthousiasme aan een welvarend, harmonieus, gelukkig en gezagsgetrouw cultureel geavanceerd en mooi Tibet bouwen.’
Lukar Jam (47) , een voormalig Tibetaans politiek gevangene in China, die uit Tibet naar India ontsnapte, gelooft in een volledige onafhankelijkheid voor zijn vaderland. Dat is in tegenstelling tot het standpunt van de Tibetaanse regering in ballingschap, die pleit voor autonomie binnen China. Lukar Jam heeft zich kandidaat gesteld voor de functie van Sikyong (politiek leider) in de Tibetaanse regering in ballingschap. Hij wil als premier van de Tibetaanse regering in ballingschap gaan voor een volledig onafhankelijk Tibet. Dat is tegen het standpunt van de Dalai Lama en de huidige regering in die streven naar een beperkte autonomie.
Léon zegt
De positieve energie die de munt moet uitstralen heeft het Boeddhistisch Dagblad duidelijk nog niet bereikt.
Nic Schrijver zegt
Lees je daarom het Boeddhistisch Dagblad ?
Veel geluk,
kees moerbeek zegt
Valt dit beter? :-)
https://www.youtube.com/watch?v=ry1E1uzPSU0
Léon zegt
Wat een ontzettend leuke en leerzame video, Kees. Dank daarvoor. Ik ga hem opslaan en meenemen naar mijn vriendin die geen internet heeft, maar wel een laptop.