In Gansu, gelegen in de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) is deze week met toestemming van de autoriteiten het traditioneel Tibetaans paardenrace festival begonnen. Grote aantallen politieagenten in burger worden rond het festivalterrein ingezet om de menigte in de gaten te houden en anti-Chinese protesten te ontmoedigen, zo meldt een lokale bron aan Radio Free Asia (RFA).

Het festival begon op 13 augustus en trok deelnemers uit de historische gebieden van oostelijk Tibet. Minstens 30.000 mensen zijn aanwezig, samen met een enorme hoeveelheid politieagenten in uniform. Traditionele bijeenkomsten in Tibetaans-bevolkte gebieden van China zijn de afgelopen jaren sterk in omvang toegenomen, omdat duizenden Tibetanen zich verzamelen om hun nationale identiteit te bevestigen in het licht van de culturele en politieke overheersing van Peking. Hoewel China de laatste jaren vaak heeft toegestaan dat er Tibetaanse festivals worden gehouden als teken van stabiliteit en “vooruitgang” in Tibetaanse gebieden, houden de veiligheidstroepen vaak toezicht op de gebeurtenissen met grote menigten en beëindigen ze deze soms af, uit angst voor spontane protesten tegen de Chinese overheersing.

In de provincie Lithang in de provincie Sichuan in het westen van China werd in 2018 een populair Tibetaans paardenracefestival heropend, na 10 jaar lang verboden te zijn geweest na een openbaar protest dat opriep tot de terugkeer van de verbannen spirituele leider van de Dalai Lama naar Tibet, vertelden bronnen in eerdere rapporten aan RFA.

Bron RFA.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu