De Buddhist Association of China (BAC) wil zo spoedig de waarheid boven tafel krijgen inzake beschuldigingen van seksueel wangedrag en verduistering die zijn gedaan tegen de abt Shi Yongxin van de kungfu Shaolin tempel in Centraal-China. Shi Yongxin is ook de vice-voorzitter van de BAC.

De aanklager, Shi Zhengyi die zegt een insider te zijn, publiceerde een reeks van beschuldigingen op het Internet, waarin hij de abt verwijt geld te verduisteren en een rokkenjager met buitenechtelijke kinderen kinderen te zijn. De BAC vindt dat de eventuele misdragingen van de abt afbreuk doen aan het Chinees boeddhisme. De organisatie heeft de zaak aangemeld bij de autoriteiten in de hoop klaarheid te kunnen brengen in de affaire.

Op internet zijn een geboorteacte gepost van een van de vermeende onwettige kinderen van de abt, evenals foto’s van moeder en kind. De abt is niet van onbesproken gedrag. In de lijst van beschuldigingen die gebaseerd zijn op documenten uit de tempel wordt melding gemaakt van zijn verwijdering na het plegen van een diefstal in de jaren tachtig. Het klooster ontkent alle beschuldigingen en tegen Shi Zhengyi, is bij de politie een aanklacht ingediend wegens verzonnen en opzettelijke beledigingen en smaad.

De tempel, meer dan 1500 jaar geleden opgericht, is de thuisbasis van 3.000 monniken, en staat bekend om zijn eeuwenoude traditie in het beoefenen van zowel zen als vechtkunst. Sinds zijn benoeming tot abt in 2009, spelen er al verdachte zaken rond Shi Yongxin. Hij manifesteert zich als een globetrotter met een iPhone in de hand, en bezoekt bijeenkomsten met wereldleiders en captains of industry.

Beschuldigingen van wangedrag achtervolgen de boeddhistische monnik al jarenlang. Hij zou in een luxe auto rijden en een gewaad van 25.000 Amerikaanse dollars hebben geaccepteerd, hem geschonken door lokale ambtenaren, prostituees inhuren en meesteressen onderhouden. De meeste kritiek en aandacht kreeg echter zijn bezit van miljoenen dollars. Na het uitschrijven een cheque van $3 miljoen aan een Australische stad eerder dit jaar, om een plaatselijke vestiging van Shaolin te bouwen, kwam de rijkdom van de abt aan het licht. Hij verdedigde zich door te zeggen dat culturele promotie een zeer waardige onderneming is.

Bron verschillende persbureaus.

 

 

Categorieën: Nieuws, Chinees boeddhisme, Misbruik, Zen
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk