De Tibetaanse regering in ballingschap maakt zich ernstig zorgen over de publicatie van een foto op websites en in kranten in voornamelijk islamitische landen, met name in Pakistan. Op de foto zijn boeddhistische monniken te zien, die voor een stapel met dode lichamen staan.

In onderschriften staat dat het een opname uit het westen van Birma is, de dode lichamen zouden Rohingya moslims zijn die door boeddhisten zijn vermoord. Maar de opname is volgens de regering in ballingschap gemaakt na de zware aardbeving op 14 april 2010, in het gebied rond Kyegudo in Oost-Tibet.

De boeddhistische monniken op de foto rusten uit na een reddingsoperatie waaraan ze hadden  deelgenomen. Het plaatsen van deze foto bij berichten over de gevechten in Birma, noemt de regering een provocatie om de relatie tussen moslims en boeddhisten op het spel te zetten.

De Tibetaanse regering in ballingschap schreef eind juli in een brief aan de beheerder van een website in Pakistan, wat de foto werkelijk liet zien. Daarop werd de opname van de site verwijderd. Maar de opname is nog steeds in omloop en werd vorige week gepubliceerd op de site van een gezaghebbende weblog in India. De regering vraagt de media deze foto niet meer te gebruiken bij berichten over de gevechten tussen boeddhisten en moslims in Birma, waar bijna honderd mensen om het leven zijn gekomen en tegen de honderdduizend mensen op de vlucht zijn geslagen.

Bij de zware aardbeving in de Chinese provincie Qinghai kwamen bijna 3000 mensen om het leven. Boeddhistische monniken schoten te hulp om slachtoffers te redden en te bergen. Aanvankelijk werd de hulp door de Chinese autoriteiten geaccepteerd, maar na een week werd de Tibetanen gevraagd het gebied te verlaten omdat alleen specialisten nog iets konden betekenen. De overheid erkende wel dat de monniken een belangrijke bijdrage hadden geleverd aan het reddingswerk.

Bronnen: buitenlandse persbureaus.

 

 

 

 

 

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Tibetaanse regering in ballingschap bezorgd om misbruik van foto

  1. Joop Hoek schreef:

    De redactie van het BD heeft besloten om de in het artikel genoemde foto niet af te drukken. Ter voorkoming van een dubieuze verspreiding ervan en het aanrichten van schade in de relaties tussen mensen. De redactie heeft de opname wel gezien. Moge iedereen gelukkig zijn en met name jij.

  2. KP schreef:

    Verstandige redactie ( maar dat wisten we al :-) )

Menu