De Tibetaanse regering in ballingschap (CTA) in India heeft gisteren de internationale gemeenschap opgeroepen meer werk te maken van de vrijlating van de Panchen Lama, een van de meest gerespecteerde religieuze leiders in Tibet, die op mysterieuze wijze twintig jaar geleden verdween. China wordt verantwoordelijk geacht voor de verdwijning van het toen zesjarige kind, waar sindsdien niets meer van is vernomen. Hij wordt beschouwd als een van de jongste politieke gevangenen.

Foto SFT HQ.

Foto SFT HQ.

De woordvoerder van de centrale Tibetaanse regering in ballingschap, Tashi Phuntsok, maakte gisteren bekend dat zeventien mei dit jaar de twintigste  verjaardag van de verdwijning van Gedhun Choekyi Nyima, de elfde Panchen Lama zal worden herdacht.

Handtekeningenactie voor de vrijlating van de elfde Pänchen Lama, foto SFT HQ.

Handtekeningenactie voor de vrijlating van de elfde Pänchen Lama, foto SFT HQ.

De Tibetaanse geestelijke leider, de Dalai Lama, erkende de reïncarnatie van de tiende Panchen Lama Nyima op 14 mei 1995. Binnen drie dagen na de aankondiging werd het kind  ontvoerd.  In april 2011 stelde een werkgroep van de Verenigde Naties, die de verdwijning onderzocht, China verantwoordelijk voor zijn verdwijning.  De werkgroep stelt dat de Chinese autoriteiten ‘voortdurend hebben geweigerd om informatie over hem of zijn verblijfplaats bekend te maken’.

Volgens het Tibetaanse centrum voor mensenrechten en democratie zijn er momenteel meer dan tweeduizend Tibetaanse politieke gevangenen. Verschillende internationale organisaties, onder wie het VN-Comité tegen foltering en het VN-Comité inzake de rechten van het kind hebben China opgeroepen de verblijfplaats van de Panchen Lama bekend te maken, maar houdt China zich doof voor deze oproepen.

‘Het geval van de Panchen Lama is niet alleen het verhaal van een onschuldig zesjarig kind dat al twintig jaar verdwenen is, maar ook een flagrant symptoom van politieke onderdrukking en gebrek aan religieuze vrijheid, zegt Phuntsok.

China wees na de verdwijning van de door de Dalai Lama erkende een eigen Panchen Lama aan. De belangrijkste drijfveer voor de Chinese overheid om een aan haar loyale Panchen Lama te hebben, is dat de Panchen Lama betrokken is bij het aanwijzen van de Dalai Lama.

Panchen Lama elfde where is he foto SFT HQWanneer de huidige Dalai Lama komt te overlijden, bestaat zodoende de kans dat China via de Panchen Lama zelf een nieuwe Dalai Lama kan aanwijzen. Over de gehele wereld wordt al jarenlang op vreedzame wijze actie gevoerd voor de onmiddellijke vrijlating van Gedhun Choekyi Nyima.

De Panchen Lama wordt dit jaar zesentwintig. De Chinese autoriteiten willen nog steeds geen inzicht in geven waar Gedhun met zijn familie woont, of hij nog in leven is en hoe het met hem gaat.

Bron BNN en Tibet Nu. Omslagfoto SFT HQ.

 

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu