Persvrijheidsorganisatie Reporters sans Frontières (RSF) heeft de jaarlijkse wereldwijde evaluatie van de persvrijheid gepubliceerd. Uit de World Press Freedom Index stijgt een somber beeld op: over het algemeen is er sprake van een neerwaartse trend.
De top drie bestaat uit Scandinavische landen: Finland op één, Noorwegen op twee en Denemarken op 3. Nederland staat op een respectabele plaats vier, net als vorig jaar. Dat klinkt als een hele prestatie, maar Nederland stond jaren op nummer één en vorig jaar nog op plaats twee. De Verenigde Staten viel vier plaatsen naar 49. Frankrijk bezet plaats 38 – één stapje hoger dan vorig jaar. De grootste val maakte Andorra, een gevolg van een gebrek aan onafhankelijke media. De grootste stijger was Mongolië, dat 34 plaatsen steeg naar positie 54.
Nieuwe wetgeving die de media beschermt begint resultaten te genereren, aldus RSF. De Europese Unie inclusief de Balkan-regio leidt wereldwijd de persvrijheidsindex, maar zag desondanks de grootste afname van persvrijheid. Dat wordt volgens RSF veroorzaakt door uitwassen in bepaalde lidstaten en het onvermogen van de Europese Unie om daar afdoende weerstand tegen te beiden. Meer bij Reporters sans Frontières
Bron NVJ
Nic Schrijver zegt
Wat nutteloos om persvrijheid te meten.
Publiceer wat je wilt maar ben je bereid de gevolgen te dragen voor een publikatie wat die gevolgen ook zijn.
Persvrijheid is er zogenaamd ook in Frankrijk maar dat maakt gezien de aanslag op de redactie van Charlie Ebdo het risico en de gevolgen van publikatie niet minder.