De in Nederland gevestigde islamitische Stichting as-Salaamah wal’Adaalah roept minister-president Rutte en andere politici op om de Birmese president Thein Sein, die deze week Nederland bezoekt, te vragen naar de behandeling van de moslims van de Rohingya-minderheid in zijn land. Thein Sein zal onder andere ontmoetingen hebben met het koningspaar, het parlement en minister-president Mark Rutte.
De Rohingya bevolking in Birma lijdt al enkele decennia onder een zwaar regime van onderdrukking en onder geweld door zowel de overheid van het Aziatische land als de radicaal nationalistische 969-beweging. Extreme boeddhisten zeggen een overheersing van moslims in het boeddhistische Birma te vrezen en hebben al meer dan honderd moslims gedood bij aanvallen op dorpen. Meer dan honderdduizend Rohingya zijn op de vlucht geslagen voor het extreme geweld.
Diverse internationale mensenrechtenorganisaties hebben over de gruwelijkheden welke deze moslims te verduren hebben gerapporteerd. Zo noemde Human Rights Watch de maatregelen tegen de Rohingya in een rapport in begin 2013 een vorm van ‘etnische zuivering’. Het Canadese ‘The Sentinel Project’ waarschuwt voor genocide. Volgens de Verenigde Naties behoren de Rohingya tot de meest vervolgde volkeren ter wereld. Nicholas Kristof – die twee maal de Pulitzer Price won voor zijn internationaal journalistieke werk – omschreef in de New York Times (juni ’14) de kampen waarin de overheid van Birma ruim 140.000 Rohingya heeft opgesloten als ‘21th century concentration camps’.
De huidige regering onder leiding van president Thein Sein heeft volgens Stichting as-Salaamah wal’Adaalah op geen enkele wijze blijk gegeven van de intentie om de Rohingya bevolking opnieuw – net als voor de 1982 Citizenship Law – te erkennen als staatsburgers van het land. Tevens schiet de overheid volgens de stichting te kort in het beschermen van de Rohingya tegen aanvallen vanuit de boeddhistische gemeenschap. President Thein Sein ontkent volgens de stichting zelfs het bestaan van de bevolkingsgroep en weigert hen aan te duiden als ‘Rohingya’.
Nederland profileert zich volgens de stichting internationaal als een land waar het internationaal recht en de mensenrechten eerbiedigt en verdedigt worden. Het International Criminal Court is gevestigd in Den Haag. Vorige week sprak de Duitse bondskanselier Merkel ook al haar bezorgdheid uit over de situatie in Birma, toen Thein Sein een bezoek bracht aan Duitsland.
Stichting as-Salaamah wal’Adaalah is opgericht in 2013. De stichting beoogt een constructieve bijdrage te leveren aan de veiligheid en rechtvaardigheid van de Rohingya-moslims in/om Birma.