De Tibetaanse regering-in-ballingschap presenteert vandaag een nieuwe aanpak, een bewustmakingscampagne, om tot een grotere autonomie van het door China bezette Tibet te komen. En wil daarmee ook het effect van de Chinese overheidspropaganda, die een bepaald beeld schetst van het land en de dalai lama, teniet doen. De internationale bewustwordingscampagne moet tot de meest gezamenlijke inspanning leiden die de fundamentele vrijheid van het Tibetaanse volk moet garanderen.
Het is vier jaar geleden dat de gesprekken over Tibet tussen China en de vertegenwoordigers van de dalai lama werden afgebroken. Sindsdien zijn volgens de regering in ballingschap de omstandigheden in Tibet verslechterd en een golf van zelfverbrandingen op gang gekomen. Naarmate het geweld en onderdrukking toenamen, raakt het geduld van sommige Tibetaanse ballingen over de middenwegaanpak van de dalai lama –autonomie maar geen onafhankelijkheid- langzaam maar zeker op omdat die aanpak geen succes heeft.
Tsering Wangchuk, een vertegenwoordiger van de Tibetaanse regering in ballingschap, zegt dat de campagne niet alleen een oproep tot solidariteit is, maar ook een antwoord op China’s vertekening van de werkelijkheid. ‘De bewustmakingscampagne is ter bestrijding van de onjuiste voorstelling van zaken door vertegenwoordigers van de Chinese regering over de middenwegaanpak en een oproep van de dalai lama om de Tibetaanse kwestie op een vreedzame wijze op te lossen.’
De Chinese regering heeft de afgelopen jaren op een agressieve wijze de oproep van het Tibetaanse volk ontkend, zegt de vertegenwoordiger. De dalai lama wordt afgeschilderd als een gevaarlijke separatist die tot de meer dan 130 zelfverbrandingen zou hebben aangezet. Velen hadden gehoopt dat China’s hoogste leider Xi Jinping, die aan de macht kwam in 2012, meer zou openstaan voor een dialoog over de kwestie Tibet. Zijn overleden vader, een voormalige vice premier, had een nauwe relatie met de Dalai Lama.
Duidelijk is dat China geenszins behoefte heeft aan het aanhouden van elke vorm van gesprekken, dus een heleboel mensen vragen zich af of een meer proactieve aanpak mogelijk beter resultaat geeft. De dalai lama is nog steeds erg populair en staat zeer goed aangeschreven. Maar zijn middenweg aanpak duurt nu al vijftig jaar en heeft vrijwel niets opgeleverd, zeggen deskundigen.
Betrokkenen zeggen dat het geen toeval is dat de bewustmakingscampagne komt net na de 25ste verjaardag van het Tiananmen-bloedbad op het Plein voor de Hemelse Vrede in Peking, als er nieuwe interesse is in het ‘onderdrukkende systeem’ van China. De Dalai Lama liet deze week in een verklaring weten dat hij bad voor degenen die hun leven hadden gegeven voor de vrijheid van Tibet, democratie en rechten van de mens. China noemde de woorden van de dalai lama verwerpelijk.