De Birmese journalist en politiek activist U Win Tin is op 85-jarige leeftijd overleden. Win Tin richtte in 1988 samen met Aung San Suu Kyi de democratisch partij NLD op. Toen de partij een jaar later de verkiezingen won, kreeg Aung San Suu Kyi huisarrest. Win Tin zat bijna twintig jaar als politiek gevangene in eenzame opsluiting.

Zijn straf werd twee keer verlengd, onder andere wegens het schrijven van een brief naar de Verenigde Naties. Tijdens zijn gevangenschap ontving Win Tin verscheidene prijzen voor persvrijheid. In zijn cel schreef hij gedichten op de muur met inkt van steenpoeder en water. In 2008 kreeg hij samen met andere politieke gevangenen amnestie.

In 2010 kwam zijn boek A Human Hell uit, waarin hij beschrijft hoe hij tijdens zijn gevangenschap gemarteld werd en hem toegang tot medische zorg werd ontzegd. Na zijn vrijlating bleef hij uit protest het blauwe gevangenishemd dragen.

Inmiddels is de NLD de grootste oppositiepartij in Birma. Aung San Suu Kyi wil zich kandidaat stellen voor het presidentschap in 2015, maar een nieuwe clausule in de grondwet verbiedt dat haar. Lees hier een recent achtergrondartikel over de politieke situatie in Birma.

De 85-jarige Win Tin lag sinds maart met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis. Hij overleed op 21 april. Aung San Suu Kyi en andere activisten hebben hun bewondering voor de man uitgesproken. De Amerikaanse ambassadeur Derek Mitchell zei dat “zijn werk een blijvende inspiratie zal zijn voor iedereen die geconfronteerd met onrecht de waarheid wil zoeken en spreken.”

Bron BOS, tekst Loes Liemburg.

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu