In de Noord-Chinese provincie Shanxi is een 1.400-jaar-oude boeddhistische tempel ontdekt. De tempel is gebouwd tijdens de Noordelijke Qi-dynastie. Archeologen hopen nu meer te weten te komen over boeddhistische kunstuitingen in die periode. Het heiligdom, omsloten door muren met nissen met boeddhistische beelden en snijwerk, is onderdeel van het Tongzi tempel complex , gelegen op een berg in de buurt van de stad van Taiyuan – de hoofdstad van Shanxi.
Het gebouw werd gebouwd in 556 na Christus tijdens de regeerperiode van de Noordelijke Qi-dynastie (550-557 AD), een booming periode voor het boeddhisme, zeggen onderzoekers van het Institute of Archaeology van Chinese Academie van sociale wetenschappen (CASS IA). “De structuur is de enige in zijn soort die ooit gevonden is in China en het werpt een licht op het vroege boeddhistische snijwerk,” zegt Li Yuqun, onderzoeker bij de IA CASS.
Hoewel vernietigd in een oorlog in 1117 AD, heeft de tempel een schat van goed bewaard gebleven beelden opgeleverd. In een van de muren was een Boeddha figuur van meer dan twintig meter hoog gehakt. Het was onherkenbaar, maar de andere archeologen opgravingen geven een beeld van hoe de sculptuur er uit moet hebben gezien. De archeologen vonden ook een 2.6-meter hoge muurschildering uit de Tang-dynastie (618-907 AD), die volgens hen van grote waarde is.
Bron diverse persbureaus.