Op zondag 26 januari 2025 bundelt een groep Nederlandse chefs, met initiatiefnemers Freshtable en Sexyflavors, hun krachten om een krachtig signaal af te geven vanuit de foodsector. Onder het motto ‘Actie verandert alles’ organiseren zij het unieke evenement Chefs for Freedom, een benefietdiner met het thema Decolonizing Food. Het evenement, dat plaatsvindt in Oase Rotterdam, vormt de aftrap van een nieuw collectief dat zich inzet voor vrijheid en rechtvaardigheid in Palestina binnen de hospitality sector.
‘Om eerlijk te zijn, ben ik het zat om machteloos toe te kijken hoe vrijheid wordt ingeperkt, polarisatie groeit en rechtvaardigheid soms een illusie lijkt,’ aldus Yasmina van Freshtable. ‘Maar machteloosheid verandert niets, actie wel.’
Chefs for Freedom is ontstaan vanuit de overtuiging dat de foodsector een unieke en belangrijke rol kan spelen in het streven naar sociale rechtvaardigheid. Maar die verandering hoeft niet alleen vanuit de foodsector te komen, geloven de initiatiefnemers. ‘Als professionals en ondernemers hebben wij de macht om frustratie om te zetten in actie. In onze sector is voedsel niet alleen een bron van voeding, maar ook een krachtig middel dat mensen met elkaar verbindt. Die verbinding kan men in elke sector wel vinden’, voegt Yasmina van Freshtable toe.
‘Dit benefietdiner creëert niet alleen bewustwording, maar biedt ook praktische handvatten en inspiratie om actie te ondernemen voor een rechtvaardigere wereld. Of je nu in de creatieve sector, sales of zorg werkt, collectieve rechtvaardigheid is een strijd die elke sector wat aangaat.’
Tijdens Chefs for Freedom staat eten centraal als verbindende kracht. Het programma combineert volgens de organisatoren culinaire ervaringen met inspirerende gesprekken, een stille veiling en verhalen die de situatie in Palestina en Libanon tastbaar maken.
De opbrengsten van het evenement gaan volledig naar: Plant een Olijfboom – Ondersteuning van Palestijnse landbouw en noodhulp in Gaza. FoodBlessed – Bestrijding van voedselonzekerheid en voedselverspilling in Libanon.
-
High-end 3 gangen dinner met gerechten rond het thema vrijheid, bereid door toonaangevende chefs zoals Bladi Manouche, Sexyflavors, Freshtable, Mimoza en meer.
-
Paneldiscussies over ‘Food en Dekolonisatie’ met inspirerende changemakers, mensenrechtenactivisten en chefs. Met o.a. BDS. Rotterdam Palestina Coalitie, Plant een Olijfboom en de host van de middag Mounir Toub
-
Filmvertoning over de impact van voedsel dekolonisatie in Palestina en Libanon.
-
Kidscorner – Een speciale ruimte voor kinderen, zodat iedereen mee kan doen!
Geef een reactie