De prijs werd hem toegekend voor zijn pleidooi voor vreedzame oplossingen gebaseerd op tolerantie en wederzijds respect, evenals zijn inzet voor het behoud van het historische en culturele erfgoed van het Tibetaanse volk en 35 jaar later is zijn toewijding aan deze principes nog steeds sterk.
Op het moment dat hij de prijs in ontvangst nam, was de wereld in een staat van grote verandering. In juni 1989 gingen Chinese studenten de straat op op het Plein van de Hemelse Vrede in een roep om meer vrijheid en democratie. In november van datzelfde jaar begon de Berlijnse Muur te vallen, waardoor Duitsland weer verenigd werd. Slechts een paar jaar later viel de Sovjet-Unie uiteen en kwam er een einde aan de Koude Oorlog.
Hoewel de wereld er nu heel anders uitziet dan 35 jaar geleden, is de situatie van de Tibetanen niet veranderd. In zijn aanvaardingstoespraak sprak de Dalai Lama over een massaproces tegen Tibetanen dat een week eerder had plaatsgevonden: ‘Hun enige ‘misdaad’ was de uitdrukking van het wijdverbreide verlangen van Tibetanen naar het herstel van de onafhankelijkheid van hun geliefde land.’
Opvattingen
Elk jaar worden er weer honderden Tibetanen gearresteerd en veroordeeld tot gevangenisstraffen vanwege hun religieuze en politieke opvattingen.
‘Het lijden van ons volk gedurende de afgelopen veertig jaar van bezetting is goed gedocumenteerd. Wij hebben een lange strijd gevoerd. We weten dat onze zaak rechtvaardig is. Omdat geweld alleen maar meer geweld en lijden kan veroorzaken, moet onze strijd geweldloos en vrij van haat blijven. We proberen een einde te maken aan het lijden van ons volk, niet om anderen leed te berokkenen.’
– de 14e Dalai Lama
Onder hen zijn Tibetanen die zijn gearresteerd voor ‘staatsveiligheidsdelicten’, zoals het bezitten van een portret van de Dalai Lama, hem een lang leven toewensen of het publiceren van liedjes waarin hij wordt gefeliciteerd op sociale media. De Chinese regering wil de Dalai Lama uit het dagelijks leven van de Tibetanen wissen en degenen straffen die hem openlijk durven te steunen.
Vreedzame oplossing
Ondanks deze aanval op de Tibetanen door de Chinese regering, de poging om de Tibetaanse identiteit uit te roeien en het Tibetaanse volk op de knieën te dwingen, is de Dalai Lama een consequent voorstander gebleven van een vreedzame oplossing en onderhandelingen tussen Tibet en China.
De Verenigde Staten hebben al de Tibet Resolve Act aangenomen, die duidelijk maakt dat de reïncarnatie van de Dalai Lama een zaak is voor de Tibetanen, niet voor de CCP. En vorige maand publiceerde de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van India, Vijay Gokhale, een baanbrekend essay, waarin hij er bij India op aandrong om een reactie te ontwikkelen op de opvolging van de Dalai Lama en waarschuwde dat ‘niets doen niet vol te houden is’.