De afgelopen maand heeft Free Tibet belangrijke informatie gedeeld over hoe de inwoners van Dege County in Oost-Tibet zich verzetten tegen de bouw van de enorme Kamtok waterkrachtdam, die hun dorpen en manier van leven bedreigt. De informatie komt uit Occupying Tibet’s Rivers, een baanbrekend rapport dat mede is geschreven door onderzoekspartner Tibet Watch.
Deze week richt Free Tibet haar aandacht op het culturele en religieuze erfgoed dat gevaar loopt en delen ze beelden met je van wat er verloren zal gaan als deze dam doorgaat.
Dege County was ooit een koninkrijk en een bakermat van kunst en cultuur. Net als in een groot deel van Tibet vormt het boeddhisme de kern van de identiteit. In de kloosters hangen 14e-eeuwse boeddhistische fresco’s die van onschatbare waarde zijn. In de woorden van Tsering Woeser behoort een groep muurschilderingen in het Wontoe klooster in het district Dege tot “de belangrijkste Tibetaans boeddhistische muurschilderingen die tot nu toe ter plaatse zijn ontdekt en ze hebben een hoge referentiewaarde voor de studie van de Tibetaanse schilderkunst”. De ingewikkelde muurschilderingen bedekken meer dan 1000 vierkante meter van de kloostermuren. Deze kunstwerken hebben in situ meer dan 500 jaar overleefd en verwoestende historische gebeurtenissen, waaronder de Culturele Revolutie, doorstaan.
Hier zou wel eens een einde aan kunnen komen. Met de bouw van de Kamtok hydro-elektrische dam is de Chinese regering van plan om de Drichu rivier om te leiden en eeuwen van religieus en cultureel erfgoed roekeloos weg te vagen. Het is haar ambitie om de rivieren in Tibet te exploiteren om elektriciteit op te wekken voor haar steden. Daarbij zullen minstens zes oude kloosters worden verwoest. Zowel het Wontoe- als het Yena-klooster, plaatsen van groot historisch en cultureel belang, staan onder water. Ondertussen dreigen in het naburige Jomda County de kloosters Rabten, Tashi Yargon, Tashi Margon en Githok onder water te lopen door de rivier de Drichu. Er zijn geen garanties dat deze kloosters beschermd of herbouwd zullen worden.
Aanslag
Dit is niets minder dan een aanslag op de Tibetaanse culturele identiteit en het gemeenschappelijke erfgoed van de menselijke samenleving. Dergelijke fresco’s en kloosters informeren ons niet alleen over de Tibetaanse band met het boeddhisme, maar ook over de relatie van de mensheid met religie door de eeuwen heen.