Er is een nieuwe loot aan de stam van boeddhistische uitgeverijen. De op 1 januari 2012 opgerichte Giesbaergske Koleuren Gazette. Het is volgens de makers een vrijwillig, onafhankelijk en intercultureel project dat met de editie van een driemaandelijkse online krant op twee pijlers steunt.

Enerzijds wil de Gazette intercultureel werken door mensen uit alle culturen bij hen thuis, in de Oost-Vlaamse provinciestad Geraardsbergen, te interviewen en anderzijds wil de Gazette een (zen)boeddhistische boodschap (helpen) verspreiden. Dat laatste doet de redactie door boeddhistische leraren en leerlingen te interviewen.

Wim Schrever

Wim Schrever

Wim Schrever en zijn echtgenote Nele De Winde startten het project met de eerste editie die op 1 januari 2012 gepubliceerd werd op de website van de uitgever. Sindsdien verscheen er elke drie maanden  een nieuw nummer van de gratis Gazette, met vrij en onafhankelijk leesvoer.

Nele De Winde

Nele De Winde

Wim Schrever: ‘Het is vanuit onze zenboeddhistische praktijk, als leerlingen van zenleraar Frank Sensei De Waele (Zen Sangha, Gent), dat we dit engagement aangingen, geïnspireerd door de activiteiten van Bernie Glassman, Amerikaans zenleraar en bedenker van ‘socially engaged buddhism’. Intussen hebben we enkele medewerkers aangetrokken en werken we met nog vier vrijwilligers om de publicatie van de Giesbaergske Koleuren Gazette te verwezenlijken.’

De Gazette heeft geen commerciële bedoelingen; niettemin probeert de uitgever om haar boodschap van verdraagzaamheid en gelijkheid zoveel mogelijk te verspreiden. Beide pijlers van de Gazette, enerzijds interculturaliteit en anderzijds boeddhisme, versterken elkaar daarin wisselwerkend. Schrever: ‘Met deze andere k(r)ant proberen we vrijwillig een steentje bij te dragen; we zijn ervan overtuigd dat elk beetje helpt om onze samenleving een positieve kant op te sturen.’

De oprichters van de Gazette kozen er vanaf de start voor om deze publicatie zonder advertenties uit te brengen, om de Gazette in volledige vrijheid te kunnen maken en niet afhankelijk te zijn van meningen, opvattingen, ideeën of ideologieën van adverteerders en de lezers niet te storen met opdringerige banners of promo’s van producten die ze best kunnen missen.

De Giesbaergske Koleuren Gazette

 

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhistisch leven, Zen
Tags: , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Giesbaergske Koleuren Gazette, zen en maatschappelijke betrokkenheid

 1. Hans van Dam schreef:

  Een sympathiek initiatief waar ik niets van wist.
  Maar het lezen van de Giesbaergske Koleren Gazette is voor een digibeet als ik net zo lastig als het manipuleren van microfiches of het schrijven zonder spelfouten.

  Ik had dit graag rechtstreeks aan Wim en Nel gemeld maar een e-mailadres kon ik ook al niet vinden.

  Man, wat voel ik me weer dom vanmorgen.

 2. wim schrever schreef:

  Beste Hans,
  bij ‘inschrijven’ kan je een email vinden waarmee je ook kan inschrijven op de nieuwsbrief die je op de hoogte houdt van de meest recente editie;
  mvg,
  wim

Menu