De International Campaign for Tibet (ICT) nam eind november deel aan een conferentie in het Europees Parlement die tot doel had licht te werpen op de gevaarlijke gevolgen van China’s groeiende invloed en transnationale onderdrukkingsactiviteiten in Europa – ook tegen Tibetanen.
Getiteld ‘De groeiende invloed van China in de EU: Implications for EU Policy, national security and human rights’, werd het evenement, dat plaatsvond op 30 november, georganiseerd door de Italiaanse Federatie voor Mensenrechten en het World Uyghur Congress en gepresenteerd door vicevoorzitter van het Europees Parlement Pina Picierno.
‘De invloed van de CCP in de EU is met name zorgwekkend als het gaat om haar groeiende campagnes van transnationale repressie en desinformatie operaties’, zei ICT’s EU Policy Director Vincent Metten, die sprak op de conferentie. ‘De EU en haar lidstaten moeten een breed arsenaal aan maatregelen verder ontwikkelen om deze invloed tegen te gaan en hun burgers te beschermen.’
Dawa Tsering, voorzitter van de Tibetaanse gemeenschap in Nederland, deelde ook zijn eigen schrijnende verhaal over Chinese intimidatiepogingen gericht op Tibetanen. ‘Ik heb het gevoel dat elke stap die ik zet constant in de gaten wordt gehouden. Het is een beangstigend om te bedenken hoeveel ze eigenlijk weten over mij en mijn familie en wat ze met ons zouden kunnen doen,’ zei hij.
Andere sprekers op de conferentie waren Dolkun Isa, voorzitter van het Word Uyghur Congress, die sprak over China’s transnationale repressie van Oeigoeren in Oost-Turkestan en daarbuiten, en Finn Lau die de moeilijke situatie van pro-democratie activisten uit Hong Kong presenteerde.
Het evenement leverde verschillende aanbevelingen op, zoals de behoefte aan contactpunten en hotlines voor slachtoffers van transnationale repressie in EU-lidstaten; de noodzaak van een uniforme definitie van transnationale repressie op EU-niveau; of de opschorting van uitleveringsverdragen die bestaan tussen China en een aantal Europese landen zoals België, Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, Bulgarije, Roemenië en Litouwen.