De Tibetaanse vluchteling Tenzin Thinley heeft de inspanningen van de Chinese Communistische Partij om haar ‘monopolie’ over de natie te behouden aan de kaak gesteld, en zei dat een leider binnen de partij nauwelijks lijnen zal breken als het op partijrichtlijnen aankomt, aldus mediaberichten.
In een podcastserie van een non-profit organisatie ‘Foundation for Non-Violent Alternatives (FNVA)’ wees Tenzin Thinley, wonend in de VS, er ook op dat de structuur van de Chinese regering mysterieus en geheimzinnig is, wat totaal verschilt van het democratische systeem, meldde Voices Against Autocracy.
Thinley, ook student politieke wetenschappen is aan de Methodist University van North Carolina in de VS, ging tijdens de podcast in op zijn levenservaringen. Hij trok parallellen tussen de basisprincipes van democratie en de heerschappij van de Chinese regering en zei dat in een democratie het volk inspraak heeft bij de vorming van een regering, wat niet het geval is met de structuur in China, aldus Voices Against Autocracy.
De grondslagen van de verschillende pijlers van de democratie, zoals de regering, de rechterlijke macht en het Congres zijn ook niet in overeenstemming met de structuur van de Volksrepubliek China. Hij benadrukte dat zelfs als China een verandering van leiderschap meemaakt, het bestuur van het land min of meer hetzelfde zal blijven.
Tijdens de podcast sprak Thinley ook over de doorlichtings- en controleprocedures die men doorloopt voordat men promotie maakt en beschreef hij dat dit gebeurt op een manier die monopolievorming in China bevordert, aldus het mediaportaal. Hij bekritiseerde Peking voor zijn repressieve beleid in Tibet en ging in op de massale DNA-verzameling en het nul-Covid-beleid in de eilandnatie. China’s assimilatie-inspanningen in Tibet om demografische veranderingen te bewerkstelligen waren een van de belangrijkste hoogtepunten van de podcast. De Chinese bevolking is nu ongeveer even groot als de Tibetanen in de grote Tibetaanse steden. Thinley zei ook dat als het gaat om de leidersrol in Azië, India een beter alternatief is en een meer representatieve regering vertegenwoordigt dan China.
Thinley deelde zijn ervaringen uit de tijd dat hij in het VK en de VS was. Hij herinnerde zich hoe tijdens het bezoek van de 14e Dalai Lama aan zijn universiteit in de VS Chinese studenten op de universiteit protesteerden tegen het bezoek. ‘Ik ben nog nooit zo onder druk gezet, maar ik denk dat je het meest leert als je in een lastige positie wordt gebracht’, zei hij.
In verband met het wetsvoorstel ‘Promoting a Resolution to the Tibet-China Conflict Act’, dat in het Amerikaanse Congres is aangenomen, maakt Tenzin Thinley duidelijk dat de steun van de VS voor Tibet niet alleen gebaseerd is op humaniteit, maar meer in overeenstemming is met hun nationale belangen. Ook prees hij de initiatieven van niet-Tibetanen om een oplossing te zoeken voor het conflict tussen Tibet en China. Thinley herinnerde zich hoe in de aanloop naar de Olympische Winterspelen in Beijing niet-Tibetanen samen met de Tibetanen echt aandrongen op hun boycot.