De Indiase politie heeft vandaag een man gearresteerd die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de aanslag op de historische Bodh Gayatempel zondagmorgen. Het zou gaan om Vinod Mistri. De arrestatie vond plaats in het Barachattigebied, een bolwerk van maoïstische opstandelingen. De politie kwam de verdachte op het spoor na het bestuderen van videobeelden in de omgeving van het tempelcomplex. Waarop te zien zou zijn hoe twee mannen de aanslagen pleegden. Negen kleine explosieven ontploften zondagmorgen, twee monniken raakten daarbij gewond.
De politie van Delhi had al eerder gewaarschuwd dat islamitische militanten het tempelcomplex op het oog hadden, als wraakneming voor het boeddhistische geweld tegen moslims in naburige Birma. Aanvallen op boeddhisten zijn zeldzaam in India, maar zijn er spanningen in de regio na conflicten tussen boeddhisten en moslims in Birma, Sri Lanka en Bangladesh. Elk jaar bezoeken honderdduizenden toeristen en boeddhisten de Bodh Gayatempel.
Bron: buitenlandse persbureaus.
webmaster NRP zegt
De islamitische bevolkingsgroep Rohingya in Burma heeft banden met de Taliban en Al-Qaida. In trainingskampen van deRohingya (Rohingya Solidarity Organzation RSO)waren Taliban-trainers actief. In de negentiger jaren vond samenwerking plaats met Al-Qaida. In het jaar 2000 hadden RSO-militanten een ontmoeting met Al-Qaida leider Bin Laden. Ook is er samenwerking met de Bengaalse terroristische organisatie Jamaat-e-Islam. De RSO heeft als doel het stichten van een islamitische staat in west-Burma.Er is al 2 jaar geen samenwerking meer voor zover we hiervandaan kunnen beoordelen. Dus is er geen reden om ‘de Rohingya’ categorisch schuldig te verklaren aan de aanslagen. Guilt by association is een makkelijke stoplap als feiten het zicht op je waarheid belemmeren. (red)
Ujukarin zegt
Ja, dit zijn allerlei vreemde verdachtmakingen. Was zelf februari in Gaya en de lokale bevolking, in hoge mate moslims, heeft geen probleem met de boeddhistische pelgrims.
Gezien de uitbraken van genocide in Myanmar op de Rohingya’s (en de veel zwakkere maar wel degelijk levensgevaarlijke bewegingen tegen moslims en Christeren in Sri Lanka) kan ik me echter helaas wel voorstellen dat een bepaald deel van de Indiase moslims radicaliseert, en dan dit soort dingen op z’n geweten heeft. Juist omdat de ‘wettelijke’ middelen in beide landen vooralsnog niet lijken te helpen: in Myanmar een wetsvoorstel dat – jawel – speciaal een geboortebeperking voor Rohingya’s voorstelt inplaats van diepere oorzaken van racisme aan te pakken (mensen nemen i.h.a. meer kinderen als oudedagsvoorziening om later uit de armoede te kunnen ontsnappen), en in Sri Lanka een categorisch ontkennen door de autoriteiten dat sommigen van hen wel degelijk deze ‘Buddha-nazis’ openlijk ondersteunen en vervolgens de laatste uitgave van Time Magazine, dat over n.b. Myanmar gaat, verbieden.
Ons aller taak dus om naar de bronoorzaken te kijken en te doen wat in ons vermogen ligt die aan te pakken, niet naar de gevolgen en ons te laten verleiden tot symptoombestrijding…
With folded palms,