Het verheerlijken van de Dalai Lama blijft, ondanks eerdere positieve berichten, in Tibet en aangrenzende gebieden in China verboden. De Londense mensenrechtenorganisatie Free Tibet maakte vandaag bekend dat autoriteiten in de provincie Qinghai, waar veel Tibetanen wonen, sms-berichten hebben gestuurd naar de Tibetaanse bevolkingsgroepen, waarin staat dat het verbod op afbeeldingen van de Dalai Lama van kracht blijft.
‘We hebben uit verschillende bronnen bevestigd gekregen dat dit tekstbericht door de propaganda-afdeling van de Chinese autoriteiten in de Tibetaanse taal is verzonden’, zegt Alistair Currie van Free Tibet. De tekst luidt: ‘De afgelopen dagen hebben sommige mensen … online geruchten verspreid waarin staat dat er een nieuw beleid is in het Tibetaans gebied. We kondigen duidelijk aan dat er geen verandering is in het beleid van de CCP en de regering ten opzichte van de veertiende Dalai Lama.’
Sinds 1996, heeft de Chinese centrale regering het beleid dat tempels, hotels en restaurants verbiedt een afbeelding te tonen van de verbannen spirituele leider. Vorige week circuleerden er geruchten dat het sommige kloosters is toegestaan zelf te beoordelen of afbeeldingen mogen worden getoond.
Zhang Haiyang, directeur van de Ethnic Minority Study Center of China and the Minzu University in Peking, zegt dat een collega hem teksten had gestuurd die rond circuleerden. Hij zegt niet op de hoogte te zijn van een beleidswisseling in de Tibetaanse regio. “Ik denk dat er zeker verschillende meningen zijn en ook mensen die geloven dat er andere dingen moeten gebeuren in Tibet. Maar deze regels bestaan al zo lang en individuen worden niet geacht nieuwe ideeën voort te brengen, waar het gaat om minderheden en religie.’
Vorige maand kritiseerde een professor aan de partijschool van de Chinese communistische partij in het openbaar de orthodoxe houding van de partij ten aanzien van Tibet. Professor Jin Wei vertelde aan een in Hong Kong verschijnend magazine dat Peking de mening ten opzichte van de Dalai Lama – die is nog steeds zeer vereerd wordt in Tibet – moet herzien, omdat deze een impact heeft op hoe de Tibetanen reageren op Chinese overheersing. “We kunnen hem niet behandelen als een vijand’, vindt de hoogleraar. Zij stelt voor dat als de onderhandelingen (tussen de Tibetaanse regering in ballingschap) en de Chinese autoriteiten weer op gang komen, de Dalai Lama zijn zetel kan verplaatsen naar Hong Kong en zelfs Tibet zou mogen bezoeken.
Bron BDN.