• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur

Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur

22 juni 2019 door Refreshing Earth of the Heart


vlierbloesemWees in het nu en kijk om je heen. Het is de juiste tijd om vlierbloesems en brandnetels te plukken en in gerechten te verwerken.

Een paard raast in volle galop voorbij alsof de ruiter in grote haast naar iets belangrijks op weg is. Een voorbijganger roept hem toe: ‘Waar ga je heen?’ De ruiter antwoordt: ‘Geen idee! Vraag het aan het paard!’
Thich Nhat Hanh haalt dit zenverhaal aan in het boek ‘Proef. Mindful leven, mindful eten’ om te illustreren hoe we soms overheerst worden door onze gewoonte-energie, juist ook als het om eten gaat. Ik ken veel intelligente, bewust levende mensen, die precies weten hoe, wat en hoeveel ze zouden moeten eten voor hun eigen gezondheid en die van onze planeet, maar die gedurende stressvolle periodes in hun leven in hun pogingen worden gedwarsboomd door hun onbewuste. Ik ben er één van.
Moderne psychologen vinden nu wetenschappelijke bewijzen voor kennis die binnen het boeddhisme al 25 eeuwen lang wordt gekoesterd. Kort door de bocht komt het erop neer dat je bewuste ik maar een topje van de ijsberg is; onder het oppervlak in je onbewuste (je opslagbewustzijn) zijn al je gevoelens, herinneringen, trauma’s, vooroordelen, aannames en overtuigingen over de werkelijkheid opgeslagen, en waarschijnlijk zelfs die van je voorouders. De keuzes die we maken worden grotendeels bepaald door datgene waar we ons niet bewust van zijn. Dus als we meer eten dan goed voor ons is, is ons onbewuste opslagbewustzijn verantwoordelijk.
Het mooie van beoefening van aandacht is dat je leert om te gaan met de elementen (“zaden”) in je opslagbewustzijn. Als je merkt dat je weer als de ruiter op het op hol geslagen paard aan het eten bent, ga je met dat gevoel aan de slag. In het boek staan oefeningen om je gewoonte-energieën en negatieve gevoelens te transformeren.

Brandnetelsoep

brandnetelsoepVandaag koken we met ingrediënten uit de natuur. Veel algemene (on)kruiden als brandnetel en zevenblad zijn niet alleen erg gezond en lekker, maar ook een duurzaam alternatief voor groente uit de reguliere tuinbouw. Bovendien is het verzamelen van voedsel in de natuur gezond voor lichaam en geest. Vroeger waren we immers allemaal jager-verzamelaar. Kinderen vinden het over het algemeen ook leuk, en het samen verzamelen van voedsel is een goede manier om ze kennis, respect en liefde voor de natuur bij te brengen. Ik maak dit recept dan ook met hele schoolklassen. De hoeveelheden moeten dan uiteraard worden aangepast. Het volgende recept is voor 4 personen en smaakt ook prima op de camping. Belangrijk is dat je malse jonge brandnetels gebruikt, vóór de bloei. Die vind je nu vaak langs paden in natuurgebieden, waar is gemaaid en de brandnetels na het maaien opnieuw uitlopen. Ook kun je zelf een stukje (laten) maaien. Alternatief is dat je zoekt op donkere plekjes in het bos, waar de brandnetels zich langzamer ontwikkelen. Je plukt de topjes van de planten, waar de stengel nog zacht is: ca. 5 cm, bij voorkeur met tuinhandschoenen.

topjes van jonge brandnetel (ca. 200 gram, meer of minder mag ook)
scheutje olie
1 flinke ui of 2 kleine, gesnipperd
1-2 teentjes knoflook, gehakt of uit de pers
1 grote of 2 kleine aardappels in blokjes
1-2 kruidenbouillonblokjes (en/of zout)
eventueel tuinkruiden zoals lavas
1 liter water

Verzamel de brandneteltopjes en check of er geen andere planten bij zitten (als je met kinderen verzamelt). De op brandnetels lijkende dovenetels en hennepnetels zijn gelukkig niet giftig, dus af en toe een andere plant is geen ramp. Was de brandnetel goed in een teil met water en let daarbij op eventuele beestjes. Laat even uitlekken, en snijd de blaadjes fijn. Gebruik ook hier een schone tuinhandschoen of een keukenhandschoen. Gooi eventuele harde stukjes en lelijke blaadjes weg.
Fruit de gesnipperde ui in wat olie, voeg een geperst/gesnipperd teentje knoflook toe. Voeg toe: water, bouillonblokje(s)s, de in kleine blokjes gesneden aardappel, en de gewassen en gesneden brandnetelblaadjes. Je kunt ook tuinkruiden toevoegen zoals lavas – gebruik dan 1 bouillonblokje en eventueel nog een theelepeltje zout. Laat even doorkoken, tot alle ingrediënten gaar zijn (ca. 10 minuten).

Vlierbloesembeignets

vlierbloesembeignetMomenteel bloeien overal de vlieren, met hun geurige witte schermen. Zowel de bloemen als de bessen zijn eetbaar, en je kunt er allerlei lekkere gerechten mee bereiden. Ook vogels zijn er dol op. Van de takken kun je fluitjes maken. Hierbij een familierecept. Dit is de hartige variant die samen met de brandnetelsoep een volwaardige maaltijd vormt. Sommige mensen eten het graag met poedersuiker of honing. Voeg in dat geval maar een héél klein snufje zout toe.

schermen vlierbloesem (ca. 12-16)
zonnebloemolie om in te frituren (laagje van 2 cm)
250 gram bloem of zoveel als nodig is voor een beslag ongeveer zo dik als voor pannenkoeken
2 eieren
een flesje bier (330 ml, de alcohol verdampt)
zout naar smaak (ca. ½ -1 theelepel)

Verzamel de vlierbloesemschermen in een lichte zak of emmer, dan kun je goed zien of er beestjes tussen zitten. Je hoeft de schermen niet te wassen, maar een kleine-beestjes-check wordt wel aangeraden. Kies de schermen die volop bloeien en het lekkerst ruiken.
Roer meel, ei, zout en bier tot een glad beslag. Het beslag moet zo dik zijn, dat als je er een schermpje vlierbloesem in dipt (vasthouden aan het steeltje) het beslag goed eraan blijft kleven. Je laat het even uitdruppen en doet het dan in de hete olie, ca. 5 minuten. Halverwege eventueel keren. Er kunnen er meestal 3 of 4 tegelijk in de pan. Als de beignets lichtbruin zijn, haal je ze uit de pan, even laten uitlekken op een stuk keukenpapier, en het gerecht is klaar. Het harde steeltje hoef je niet op te eten.
Overgebleven olie kun je prima bewaren (koel en donker) en hergebruiken. Ook kun je het inleveren bij de meeste supermarkten. Er wordt dan biobrandstof van gemaakt. Kijk voor verzamelpunten bij jou in de buurt op http://www.hergebruikfrituurvet.nl/.

Alle recepten zijn berekend op ongeveer 4 personen. Neem goed de tijd om ze te maken. Het eten op de foto’s is ook werkelijk opgegeten.

Categorie: B'eter, Natuur, Voedsel Tags: B'eter, brandnetelsoep, recepten, Refreshing Earth of the Heart, Thich Nhat Hanh, vlierbloesembeignets

Lees ook:

  1. Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur
  2. Refreshing Earth of the Heart – appelmeditatie
  3. Refreshing earth of the heart – mindful eten
  4. Refreshing Earth of the Heart – kruidige recepten uit Perzië voor een druilerige herfstdag

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.