26 augustus opent bij FOTODOK de tentoonstelling Part of Me… Shaping Mental Spaces, een expositie over mentaal welzijn.
Geestelijke gezondheid is voor iedereen anders: de een loopt fluitend door het leven, de ander krijgt te maken met een zware belasting van het geestelijk welzijn. Psychische gezondheid kan op talloze manieren invloed hebben op ons lichaam en onze geest. De mentale gezondheid van veel mensen staat onder druk, met name onder jongeren en jongvolwassenen. Met deze tentoonstelling biedt FOTODOK ruimte aan perspectieven en inzichten rond een actueel thema.
Persoonlijke verhalen
In Part of Me… Shaping Mental Spaces laten fotografen hun reactie zien op hun geleefde ervaringen van uiteenlopende geestelijke toestanden. Van eetstoornissen, dementie, gendertransitie tot kindermisbruik. De gepresenteerde projecten vertellen de persoonlijke verhalen van de makers of zijn het resultaat van nauwe samenwerkingen met collega’s, vrienden en familieleden. Veel van de makers construeren hun verhaal met fotografische zelfportretten waarin zij poëzie, schilderkunst, video en andere media hebben verweven.
‘Ik wil geen labels’. De titel Part of Me… kwam voort uit gesprekken met deelnemende kunstenaars. Een van hen legde het als volgt uit: ‘Het is een deel van mij, maar het definieert me niet. Deel van mij, en het definieert me wel. Deel van mij, en ik wil ervan genezen. Deel van mij, en ik wil het omhelzen. Deel van mij, en ik wil het een naam geven. Deel van mij, en ik wil geen labels.’ Tegelijkertijd willen we met de titel ook duidelijk maken dat mentaal welzijn iets is van ons allemaal.
Projecten in de expositie
Outsiderland, een nieuw initiatief dat zogenaamde ‘outsider’- en ‘insider’-kunstenaars samenbrengt voor collaboratieve projecten en presentaties, introduceert een pop-upwinkel met installaties van makers die samen prachtige werelden creëren. Outsiderland bestaat uit: Jan Hoek (NL) en Bruin Parry (NL); Aàdesokan (NG/NL), Klaus Compagnie (BE), Yasmine van Haesebroucke (BE) en Niels-Jan Tavernier (BE); Laetitia Bica (BE) en Samuel Cariaux (BE); Martine Derks (NL) en Model Nina 666 (NL).
In oc·u·lus /ˈäkyələs (2013 – heden) onderzoekt Irene Antonia Diane Reece (VS) de lichamelijke en geestelijke pijn waarmee ze vanaf haar vroege kindertijd heeft geleefd. Het werk is een zelfexpressie van hoe het leven was voor haar toen ze opgroeide met een verkeerd gediagnosticeerde hersentumor en hoe dat ketens van gebeurtenissen creëerde die van invloed zouden zijn op hoe ze door haar volwassen leven navigeerde.
In Inner Journey (2014 – heden), traceert Marvel Harris (NL) zijn/hun lopende relatie met zijn/hun genderidentiteit, autisme en geestelijke gezondheid.
Mental Moshpit (2020 – heden) van Mandy Nijhoff (NL) gaat over jeugdtrauma en misbruik. Mandy ontving bij haar afstuderen dit jaar de Keep an Eye Award. Over het werk van Mandy Nijhoff zei de jury: ‘Mandy nam ons mee in het zeer persoonlijke en moeilijke onderwerp van seksueel misbruik in haar kindertijd. Hierbij zet ze fotografie in om context te bieden en past ze op creatieve en verrassende wijze andere kunstvormen toe om invulling te geven aan lege plekken waarvoor fotografie ontoereikend is.’
Voor Tali Pusat (2020-2021) werkte Peggy van Mosselaar (NL) samen met haar 83-jarige moeder, Fientje Ida Wenzel, die leeft met dementie. Ze reisden samen terug naar Indonesië, het land van oorsprong van de moeder van de kunstenaar, om herinneringen van Fientje te reconstrueren.
Ook bevat de expositie een gedicht dat speciaal voor Part of Me is geschreven door Sanah Ahsan, die zichzelf beschrijft als een ‘queer Moslim-womxn. Een klinisch psycholoog, prijswinnende dichter en all-round disruptor, in wier werk compassie en de dekolonisatie van ons begrip van geestelijke gezondheid centraal staan.
Een andere bijzondere toevoeging aan Part of Me… Shaping Mental Spaces is een satelliet-solo-installatie van A Story to Tell, or: Regarding Male Eating Disorders (2020) van Mafalda Rakoš (AT) en Ruben de Theije (NL) bij Astare, een ruimte voor professionals in de geestelijke zorg. Astare is tegenover FOTODOK gesitueerd en kan door gasten van de expositie worden bezocht.
Curator: Daria Tuminas. Design: Studio Sara Cristina Moser. Productie: Martha Stroo, Fotolab. Teksten: Daria Tuminas en kunstenaars; alle teksten over projecten van Outsiderland zijn geschreven door Gwen Pol.
Met ondersteuning van: de stad Utrecht, het Mondriaan Fonds, het Fentener van Vlissingen Fonds, en het K.F. Hein Fonds. In samenwerking met: Astare, Melkweg Expo, Beelden Gesproken, Het Vijfde Seizoen, Studio Merle Bergers.
De expositie is van 26 augustus t/m 20 november 2022 geopend op vrijdag t/m zondag van 12:00 tot 18:00 uur. FOTODOK, Lange Nieuwstraat 7, 3512 PA Utrecht.
www.fotodok.org