China is alleen geïnteresseerd in het exploiteren van de natuurlijke rijkdom van Tibet en verandert de demografie in een poging om het ‘dak van de wereld’ onder zijn invloed te brengen, aldus rechtengroepen. Deze groepen zeggen dat China in Tibet een hardhandige controle heeft opgelegd en systematisch de grondrechten heeft onderdrukt en de controle over de burgermaatschappij heeft verscherpt.
Het een ruim 40 bladzijden tellend witboek dat China in 2021 publiceerde, getiteld ‘Tibet since 1951: Liberation, Development’ (Bevrijding en ontwikkeling) benadrukt de verwaarlozing door China van milieufactoren. Het witboek richt zich op ontwikkeling, de bouw van meer dammen en verschillende infrastructurele initiatieven, maar houdt geen rekening met de vernietiging van het milieu, meldde Policy Research Group (poreg).
Hoewel er wordt gesproken over de ontwikkelingsplannen die in Tibet worden uitgevoerd, wordt er in het document geen aandacht besteed aan de schade die het heeft toegebracht aan de ecologie van het land. Er wordt gesproken over schone energie opgewekte elektriciteit en er wordt gezegd dat dit de uitstoot van kooldioxide heeft verminderd, maar de Tibetaanse bevolking heeft niet van dergelijke initiatieven geprofiteerd en zit ’s nachts zonder stroom. De energie wordt in plaats daarvan doorgestuurd naar de vuurtorens in China en wordt gebruikt om de machines in het land te laten draaien.
Het driestappenplan van de Chinese president Xi Jinping roept op tot het verpletteren van afwijkende meningen, het siniseren van Tibet, en het versterken van Tibet, zo luidde het artikel. De ecologie van Tibet is aangetast door de grote dammen die worden gebouwd. Tibet is een dumpplaats geworden. De vernietiging van het milieu in Tibet door China zou kunnen leiden tot het opdrogen van rivieren, het smelten van gletsjers, het ontdooien van permafrost, overstromingen en het verlies van graslanden.
Mijnbouwactiviteiten hebben geleid tot een toename van de vervuiling in de regio. De rivier in de buurt van Lhasa, die de levensader vormt voor de bevolking van de dorpen Dolkar en Zibuk in het district Lhundup, wordt vervuild door de polymetaalmijn van Gyama Copper. Verscheidene rivieren, zoals de Brahmaputra, de Mekong, de Yangtze en de Indus, die uit Tibet ontspringen, worden aangetast, hoewel zij een belangrijk transportmiddel zijn dat Tibet met de oceanen van de wereld verbindt.
De ‘Drieklovendam’ heeft een watercrisis teweeggebracht omdat deze de watertoevoer naar de lager gelegen oevergebieden belemmert. Het concept van ‘opgeslagen waterkracht’, waarbij water uit dammen op verschillende hoogten wordt gepompt zonder te vertrouwen op de watercyclus en de natuurlijke stroming van rivieren, heeft de flora en fauna aangetast, zo luidde het artikel.