Afgelopen donderdag vond in Den Haag een filmfestival over mensenrechten plaats, dat filmmakers en bezoekers de gelegenheid bood om door middel van films licht te werpen op mensenrechtenkwesties in de hele wereld. Het festival werd georganiseerd door Global Human Rights Defence (GHRD), een internationale niet-gouvernementele organisatie die het evenement organiseerde. De films werpen een licht op situaties in verschillende landen waar mensenrechtenschendingen plaatsvinden.
Op het filmfestival werd een aantal films vertoond over mensenrechtenkwesties in verschillende landen en regio’s, waaronder Xinjiang, Tibet en Pakistan. In de film ‘From Xinyang to the Netherlands’ kwam een vrouw aan het woord die de Oeigoerse concentratiekampen is ontvlucht. ‘De wreedheden waarmee zij werd geconfronteerd, zoals gedwongen sterilisatie, blijven in China buiten beeld door het ontbreken van persvrijheid’, aldus GHRD.
In ‘Never Forget Tibet’ vertelt de Dalai Lama over zijn reis en vlucht van Tibet naar India in 1959. De film illustreert de bezorgdheid over de mensenrechten in Tibet.
Een andere film, ‘Life in Darkness’, gemaakt door de NGO Human Rights Focus Pakistan, belichtte de systematische achteruitgang van minderheden in Pakistan. De film belichtte de onderdrukking, het extremisme en het fundamentalisme in Pakistan, waardoor minderheden in verval raken.
Paneldiscussies maakten ook deel uit van het filmfestival, dat vooral door studenten werd bijgewoond. Er werd gesproken over de rol van de internationale gemeenschap bij de aanpak van mensenrechtenkwesties. GHRD: ‘Veel situaties kunnen alleen in positieve zin evolueren wanneer er meer internationale druk wordt uitgeoefend. Het ondersteunen van NGO’s om mensen lokaal te informeren in landen waar de mensenrechten in opmars zijn, is ook een belangrijke kwestie. Door de taal van films kan het bewustzijn worden vergroot, wat we terug hopen te zien in de kracht en impact van toekomstige generaties. ‘
Meer dan 460 mensen woonden het evenement bij, onder wie 315 studenten van de universiteiten in Leiden, Haagse Hogeschool, Utrecht, Amsterdam Maastricht, Rotterdam en Groningen, mensen uit het GHRD-netwerk, evenals bezoekers die op de hoogte waren van het evenement via sociale media.
Een aantal ambtenaren van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en verschillende ambassades, waaronder Zwitserland, Georgië, het Verenigd Koninkrijk, Tunesië en Peru, woonden het evenement ook bij. Global Human Rights Defence is een internationale niet-gouvernementele organisatie, gevestigd in Den Haag, Nederland, die zich specifiek richt op de bevordering en bescherming van de mensenrechten wereldwijd.