Vanavond debatteert de Tweede Kamer met minister Staghouwer van LNV over de voortdurende overtredingen in slachthuizen. Dat gebeurt bijna een jaar na de schokkende undercoverbeelden van Varkens in Nood bij slachthuis Gosschalk in Epe. Die beelden veroorzaakten een golf van verontwaardiging en leidden zelfs tot een tijdelijke sluiting van het omstreden bedrijf.
In februari dit jaar bleek uit nieuw onderzoek dat ernstige overtredingen in slachthuizen geen incidenten zijn maar regelmatig voorkomen. Varkens worden hardhandig opgejaagd, bewerkt met stroomstootapparaten en eindigen soms levend in het hete water van de broeibak.
Inmiddels tekenden meer dan 58.000 mensen de petitie waarmee Varkens in Nood de overheid vraagt om onafhankelijk en extern cameratoezicht in slachthuizen te verplichten. De Tweede Kamer en minister Staghouwer nemen vandaag los van elkaar de petitie in ontvangst. Directeur van Varkens in Nood Frederieke Schouten: ‘Zelfs in slachthuizen waar permanent inspecteurs van de NVWA aanwezig zijn, gaat het nu regelmatig mis. De overheid is aan zet om het huidige, falende toezicht te vervangen door een effectief systeem dat alle overtredingen registreert en bestraft.’
In februari bleek uit opgevraagde rapportages van de NVWA dat ook in 2019 en 2020 bij meerdere varkensslachthuizen ernstige overtredingen plaatsvonden op het gebied van dierenwelzijn. Vooral bij het bedwelmen en doden van varkens gaat het vaak mis – met ernstig dierenleed tot gevolg. Zo zijn er varkens die weer bij bewustzijn komen terwijl ze al aan een achterpoot boven de bloedgoot hangen. Ook verdrinken levende varkens regelmatig in het hete water van de broeibak. Inspecteurs van de NVWA geven in hun rapporten aan dat zij dezelfde overtredingen herhaaldelijk registreren in dezelfde slachthuizen en dat die hun adviezen niet altijd opvolgen.
Verplicht én onafhankelijk cameratoezicht
Bij het huidige cameratoezicht blijven de opnames in bezit van het slachthuis en wordt het beeldmateriaal na een aantal weken vernietigd. Inspecteurs van de NVWA kunnen alleen ter plaatse de beelden bekijken. Dat steekproefsgewijs controleren van willekeurige opnames is weinig effectief. De meeste overtredingen blijven zo onopgemerkt.
Varkens in Nood pleit voor verplicht en onafhankelijk toezicht waarbij de NVWA vanaf een externe locatie rechtstreeks kan meekijken op de camera’s. Schouten: ‘Alle dieren moeten continu in beeld zijn zodat dierenmishandeling nergens ongezien blijft.’