Nieuwe undercoverbeelden uit Nederlandse varkensboerderijen tonen de schokkende behandeling van zieke en gewonde varkens. Smerige hokken, dode biggen tussen de levende dieren, varkens met verwondingen, abcessen en ontstekingen. Dit zijn geen incidenten of zeldzame excessen: het gaat om beelden uit normale Nederlandse varkensstallen. Bij herhaalde bezoeken werd steeds dezelfde ellende aangetroffen.

Meer dan de helft van de varkens in Nederland is volgens Varkens in Nood ziek.

De videobeelden ondersteunen een nieuw rapport van Varkens in Nood over de miljoenen zieke varkens in de intensieve veehouderij. Het rapport toont aan dat tenminste de helft van alle Nederlandse varkens lijdt aan één of meerdere aandoeningen, die veelal het gevolg zijn van de manier waarop de dieren gehouden worden:

 • Vijftig procent van de varkens heeft luchtwegproblemen
 • Zeventig procent heeft kraakbeenproblemen
 • Honderdduizenden varkens krijgen een maagzweer
 • Tien procent van de zeugen heeft blaasontsteking
 • Honderdduizenden biggen sterven aan infecties
 • Veel varkens hebben chronische diarree, verwondingen, abcessen, aangevreten oren, etc.

Varkens in Nood start een petitie die de overheid sommeert om serieus werk te maken van de controles op varkensbedrijven. De Wet dieren is er heel duidelijk over dat dieren niet ziek mogen worden van hun omgeving, en dat zieke dieren gepaste verzorging dienen te krijgen. Het is volgens de organisatie hoog tijd om deze wet te handhaven.

Bron Varkens in Nood.

 

Categorieën: Nieuws, Dierenwelzijn, Politiek, Gezondheid, Misbruik, Geluk
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Varkens in nood – horrorbeelden uit de Nederlandse varkensindustrie

 1. G.J. Smeets schreef:

  Varkens in nood roept de overheid op om serieus werk te maken van controles op varkensbedrijven. Die oproep klinkt al meer dan twintig jaar. Het heeft niets uitgehaald, de dierenmishandeling is gewoon toegenomen.

  Het is tijd om de beulen in de industriële varkensfokkerij te criminaliseren. Criminaliseren betekent: hen voor de rechter te dagen omdat ze aanhoudend en systematisch de wet overtreden. Onder politieke en burokratische aanvoering van het CDA is die overtreding al dennia-lang aan de gang. Het is georganiseerde minachting voor levende wezens en voor de wet. Criminologen noemen dat ‘georganiseerde misdaad’ en als die verweven is met het politieke bedrijf is er sprake van ‘mafia’.

  De redactie van BD besteedt regelmatig aandacht (hulde!) aan misbruik van dieren door mensen. Het valt op dat weinig lezers op die berichten reageren. Maar als het gaat over misbruik van boeddhistische meditators door hun leraren loopt de reactie-ruimte rap vol.

 2. Daan de Bruin schreef:

  Vreselijk dat dit in Nederland nog kan gebeuren. Gelukkig nu drie jaar geen vlees aangeraakt.