Nederlanders praten niet graag over de dood. We ontwijken het gesprek of relativeren het verdriet. Het lijkt alsof we de dood buiten het leven plaatsen. Terwijl de dood toch onlosmakelijk verbonden is aan het leven. Om de dood bespreekbaar te maken, is SIRE onlangs zelfs een campagne gestart. Omdat, zo stellen ze, ‘het gesprek aangaan verbindt en verrijkt, geeft rust, helpt bij rouw en verbetert de kwaliteit van ons leven.’
Iedereen Verlicht staat zondag 20 maart in het teken van de dood. Presentator Narsingh Balwantsingh heeft deze aflevering bijzondere ontmoetingen, met mensen die de sterfelijkheid juist niet uit de weg gaan. Boeddhisten hebben de dood zelfs tot kunst verheven. Maar wat is dat dan, de kunst van het sterven?
Koosje van der Kolk is stervensbegeleider bij het Maitreya Instituut in Loenen, dat de Tibetaanse stroming van het boeddhisme naleeft. Koosje helpt mensen met het formuleren van wensen in relatie tot de dood. De kunst van het sterven is volgens haar ook de kunst van het leven, want door bewust te zijn over wat jouw leven waarde geeft, krijgt je dag meer betekenis. De Tibetaans boeddhistische visie benadrukt het belang van sterven met heilzame gedachten en gevoelens. Dit, zodat het hiernamaals ook zo is. Dat kan een wedergeboorte als mens of dier zijn, maar ook opgaan in een andere dimensie. Door je wensen vooraf helder te formuleren is er tijdens het sterfproces meer ruimte voor heilzame gedachten.
Als je weet dat je gaat sterven, komt uit de bodem van de geest de meeste nare gedachten en gevoelens, dus het is te laat om dat heilzame dan naar boven te halen. Dat moet je trainen tijdens het leven, aldus Koosje.
Iemand die de kunst van het leven ten volle toepast is Nienke Claassen. Narsingh zoekt haar op in haar voedselbos in Nistelrode. Ze omringt zich met heilzame indrukken en cultiveert in haar ogen positieve eigenschappen. Nienke is holistisch ondersteuner en heeft op jonge leeftijd al vaak met de dood te maken gehad. Door het besef van sterfelijkheid, is zij extra bewust geworden van wat heilzaam is voor haar.
Tot slot gaat Narsingh langs bij Edith Bruns in Enschede. Zij maakt zogenaamde zielstekeningen van mensen waarin boodschappen voor hen verscholen zitten die helend kunnen zijn. Ze heeft deze gave ontwikkeld na een bijna-doodervaring. Samen met Edith bezoekt hij een sessie waarin met mensen een bijna-dood ervaring hun ervaring met elkaar delen.
Hoewel Narsingh vanuit het Hindoeïsme heeft meegekregen dat we reïncarneren, weet hij niet of hij daarin gelooft. Door zijn ontmoeting met Edith krijgt hij nieuwe inzichten.
Met zijn tuk tuk gaat presentator Narsingh Balwantsingh het hele land door op zoek naar zingeving, spiritualiteit en duurzaamheid. In Iedereen Verlicht ontmoet hij mensen met bijzondere verhalen. Ze hebben 1 ding gemeen: ze zijn allemaal op zoek naar persoonlijke verlichting en meer levensgeluk. Wat bezielt hen en hoe zijn zij tot nieuwe inzichten gekomen?