De militaire staatsgreep van 1 februari, waarbij de democratisch verkozen regering omver werd geworpen, heeft een slechte situatie alleen maar erger gemaakt voor de religieuze en etnische minderheidsgroepen van Birma. Het land is overwegend boeddhistisch, bijna 90% van de bevolking hangt het boeddhisme aan en iets meer dan zes procent van de bevolking is christen en 4,3% moslim.
Sinds de staatsgreep heeft paus Franciscus opgeroepen tot vrede, dialoog en eerbiediging van de mensenrechten in Birma. Geweld, schendingen van mensenrechten en politieke instabiliteit vormen slechts een deel van het probleem, de coronapandemie heeft deze problemen alleen maar verergerd.
Sinds het leger van Birma de controle over het land heeft overgenomen, zijn er in dat land 219.000 nieuwe binnenlandse ontheemden bijgekomen, die grotendeels afkomstig zijn uit de Chin-staat en de Sagaing-regio. Nog eens 22.000 zijn naar buurlanden gevlucht, onder wie 14.000-20.000 naar India.
De cijfers komen uit een nieuw rapport ‘After the 2021 Military Coup in Myanmar/Burma,’ dat is opgesteld door de Chin Association of Maryland. Ongeveer 85% van de Chin-bevolking in het land belijdt het christendom. De Verenigde Naties hebben de staatsgreep bestempeld als een ’terreurcampagne met grof geweld.’
Door de aandacht van de wereld voor de Rohingya moslimbevolking in het land, is er minder begrip voor de situatie van de Chin en sommige andere etnische en religieuze minderheden in Birma. Zij hebben te maken met een zeer vergelijkbare situatie van geweld en uitdagingen op het gebied van mensenrechten in dat land.
Gedwongen ontheemding in Birma is niets nieuws. Het is al tientallen jaren aan de gang. Alles bij elkaar zijn er ongeveer 600.000 binnenlandse ontheemden in het land. Ze zouden als vluchtelingen worden beschouwd als ze de grens overstaken. Dat is inclusief ‘meer dan 200.000 ontheemden sinds de staatsgreep.
De Verenigde Staten zijn ernstig bezorgd over de berichten over grove schendingen van de mensenrechten door de Birmese veiligheidstroepen in de deelstaat Chin, waaronder berichten dat de troepen meer dan 100 woningen en christelijke kerken in brand hebben gestoken en verwoest, aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken van 31 oktober.