De Dalai Lama, leider van het Tibetaans boeddhisme, dringt er bij de wereld op aan aandacht te besteden aan de ecologie van Tibet te midden van de exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen door China.
Terwijl wereldleiders samenkwamen in Glasgow, Schotland voor de 26e VN-conferentie over klimaatverandering (COP26), benadrukte de Dalai Lama de inzet voor het dichtstbevolkte continent in een oproep om ‘meer aandacht te besteden’ aan de rol van de Tibetaanse ecologie en de wereldwijde klimaatcrisis, meldde Radio Free Asia.
‘In ieder geval in Azië is Tibet de ultieme bron van water, alle grote rivieren van Pakistan’s Indus rivier, India’s Ganges en Brahmaputra rivieren, China’s Gele Rivier, Vietnam’s Mekong Rivier stromen vanuit Tibet.’ ‘We moeten meer aandacht besteden aan het behoud van de Tibetaanse ecologie. Dit is niet alleen in het belang van 6-7 miljoen Tibetanen, maar van alle mensen in het gebied.’
Bijna 1,4 miljard Chinezen, 1,3 miljard Indiërs, 175 miljoen Zuidoost-Aziaten en honderden miljoenen inwoners van Pakistan en Bangladesh zijn afhankelijk van water dat afkomstig is uit Tibet, meldde Radio Free Asia. Eerder in september werd China tijdens de 48e zitting van de VN-Mensenrechtenraad op de vingers getikt vanwege zijn staat van dienst op het gebied van de rechten in Tibet, waarbij afgevaardigden van de VS, Denemarken, Duitsland en de Europese Unie hun bezorgdheid uitspraken over de strenge beperkingen op religieuze, linguïstische en culturele tradities die door de Chinese regering in de regio worden opgelegd.
Tibet is gerangschikt als de op één na minst vrije regio ter wereld, volgens het laatste rapport ‘Freedom in the World 2021: A Leaderless Struggle for Democracy’, dat gebaseerd is op een onderzoek naar politieke vrijheid in de wereld. Tibet wordt geregeerd door de in Peking gevestigde regering van de Chinese Communistische Partij, waarbij de lokale beslissingsbevoegdheid geconcentreerd is in de handen van Chinese partijfunctionarissen. Tibet was een soevereine staat vóór de invasie van China in 1950, toen het Chinese Volksbevrijdingsleger Noord-Tibet binnendrong.