Om mani padme hum, om mani padme hum. De door Tashi Norbu en zijn gezelschap gereciteerde mantra neemt toe en zwakt weer af in volume. Ik vouw mijn handen en chant mee: om mani padme hum. Energie bereikt mijn hart, stilte. De hectiek met en over het Boeddhistisch Dagblad, de berichten over vermeende lerarenfraude, de ellende van zelfverbrandingen in Tibet, moordpartijen in zogenoemde boeddhistische landen, het ebt weg. Ik ben er, leeg en compleet.
Mannen en vrouwen, de meesten jong, zitten zondagavond om mij heen in een zaal van het Centrum voor Hedendaagse Kunst Witte de With in Rotterdam. Meditatie tussen tulku’s. Tibetaanse trommen dreunen, bekkens flirten met elkaar, een belletje klingelt en het droeve geluid van een schelp wekt weemoed op. De deelnemers aan deze meditatie zitten verspreid over de zalen van het kunstcentrum. Er zijn er die bij de afbeelding van ‘hun’ tulku zijn gaan zitten. Ze zeggen de liefde van deze meester te ervaren.
Aan de wanden hangen ze, de afbeeldingen van zeker duizend tulku’s, reïncarnaties van Tibetaans boeddhistische leraren. Oude wijze mannen, maar ook tulku’s die net de luier zijn ontgroeid. Ze leefden, zijn gestorven. En zijn er nog. Ik denk: Het moet geen pretje zijn om een tulku te zijn. Enorme verwachtingen van anderen moeten worden waargemaakt. Het verblijf in de zalen is als een hypnose. Ik kijk naar de afbeeldingen en zak weg. In een toestand van warmte, energie, liefde. Ik kan het leven met al zijn onverwachte wendingen weer aan.
Moge iedereen gelukkig zijn, met name jij.
Deze bijzondere meditatie kwam tot stand met de fantastische en belangeloze medewerking van Elisabeth ter Borg, die het evenement bedacht, Linde
Stelling die er direct aan mee wilde werken, Tashi Norbu en zijn muzikaal gezelschap voor het verzorgen van het sacraal concert, Paul van Buuren die de flyers bedacht en voor de digitale verspreiding ervan zorgde, het Centrum voor Hedendaagse Kunst Witte de With in Rotterdam, en de deelnemers die de moeite namen te komen zitten en luisteren. En natuurlijk de Italiaanse kunstenaar Paola Pivi, die de afbeeldingen van de tulku’s verzamelt en bewaart voor het nageslacht.
Meer informatie over het concert van Tashi Norbu , een uitzending van Bodhitv over Tashi Norbu, informatie over Tibet House en de meditatie in Witte de With.
Elisabeth zegt
Prachtig. De tulku’s, de mantra’s en het samen zijn.
Carla Burer zegt
Nog hartelijk dank Joop voor het toesturen van het entree bewijs voor de meditatie tussen Tulku’s.
Het was een hele bijzondere ervaring,de stilte, de liefdevolle energie die in iedere zaal te voelen was en het bijeen zijn in alle openheid.
Geeft niet bij welk geloof of Boeddhistische stroming je hoort. In de ogen van de wijze Tulku’s, was het Groot Mededogen te lezen voor alle wezens !
Hoe liefdevol en wat een groot voorbeeld voor ons allemaal!