Gisteren kwamen 4.600 varkens om het leven bij een stalbrand in Nederweert, Limburg. Varkens in Nood wil dat er snel een einde komt aan de vele onnodige slachtoffers bij stalbranden. De organisatie roept consumenten op om geen vlees meer te eten van varkens die geen vluchtweg hebben bij brand.
De afgelopen vijf jaar stierven er jaarlijks gemiddeld 190.000 dieren door stalbranden. Ondanks diverse actieplannen en beloftes van veehouders en overheid daalt het aantal stalbranden niet, het aantal slachtoffers neemt zelfs toe. En dat terwijl er al lang een eenvoudige oplossing is om slachtoffers te voorkomen: een vrije uitloopstal biedt varkens bij brand een nooduitgang.
Vrije uitloop biedt nooduitgang
Dieren in vrije uitloopstallen weten bij een stalbrand de uitgang goed te vinden. Scharrelvarkens (2 sterren Beter Leven keurmerk), biologische varkens (3 sterren) en buitenvarkens van kleinschalige bedrijven lopen vrijwel geen risico bij een stalbrand. Dat geldt echter niet voor hun soortgenoten in de intensieve varkenshouderij: zij kunnen bij een brand geen kant op in de hermetisch afgesloten stallen.
Stalbranden zonder slachtoffers
De combinatie van mestgassen, brandbare materialen en luchtwassers maakt dichte stallen bijzonder brandgevaarlijk, een klein vonkje is vaak al genoeg. Ondanks alle inspanningen van de sector, neemt het aantal stalbranden al jarenlang toe.
Frederieke Schouten, directeur van Varkens in Nood: ‘Het gaat nooit lukken om stalbranden volledig te voorkomen, dus laten we er in ieder geval voor zorgen dat er daarbij geen slachtoffers vallen. Elk dier in de intensieve varkenshouderij heeft recht op een nooduitgang. Door te kiezen voor vlees met minimaal twee sterren, geven consumenten varkens een vluchtweg bij brand.’
Al het vlees met minder dan 2 sterren van het Beter Leven keurmerk is afkomstig uit de intensieve varkenshouderij. Deze dieren worden gehouden in afgesloten stallen zonder vluchtweg.
Frederieke Schouten: ‘Uiteindelijk bepaalt de consument het aanbod in de supermarkt. Een stuk vlees van een varken met vrije uitloop is gemiddeld 50 cent duurder. Voor de meeste huishoudens een klein bedrag maar voor de varkens het verschil tussen vluchten of verbranden. En dan hebben we het nog niet eens over het verhoogde welzijn van varkens die naar buiten kunnen.’
De varkensvlees-pledge
Consumenten kunnen op de website Varkens in Nood beloven dat ze nooit meer varkensvlees eten of alleen nog vlees van varkens met een keurmerk van 2 of meer sterren. De resultaten van die belofte (pledge) worden aangeboden bij de vijf grootste supermarkten.
Link naar de campagnepagina en pledge: https://www.varkensinnood.nl/stalbranden