De Birmese staatsraad Aung San Suu Kyi (75) is gisteren voor een rechtbank verschenen om de ingebrachte aanklachten tegen haar te horen. Het is het eerste publieke optreden sinds zij en andere leden van de burgerregering van Birma (Myanmar) op 1 februari door het leger uit hun ambt werden gezet en worden vastgehouden.
De openbare aanklagers beschuldigden haar van twee nieuwe misdrijven tijdens de rechtszitting – poging tot het aanzetten tot publieke onrust en het overtreden van de natuurrampenwet van het land door het houden van openbare bijeenkomsten in strijd met de corona protocollen. Eerder was zij beschuldigd van het overtreden van de telecommunicatiewet, het gebruiken van communicatieapparatuur zonder vergunning. In de woning van de staatsraad zijn tijdens een huiszoeking zes ongeregistreerde portofoons gevonden.
Elke dag gaan Birmezen de straat op om te demonstreren tegen de militaire coupplegers. Gisteren vuurden veiligheidstroepen in Yangon traangas en verdovingsgranaten af om demonstranten uiteen te drijven, een dag nadat in heel Birma 18 mensen waren gedood en meer dan 30 anderen gewond waren geraakt op de dodelijkste dag van demonstraties sinds de staatsgreep, aldus het Bureau voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Ook in andere steden, waaronder Mandalay en Dawei, trachtte de politie op agressieve wijze de protesten uit elkaar te slaan.
De Verenigde Staten veroordeelden zondag de bloedige onderdrukking van de protesten en zinspelen op mogelijke sancties. Dat doet ook de Europese Unie die het schieten door veiligheidstroepen op ongewapende burgers een “flagrante minachting voor het internationaal recht” noemde.
Vorige week zei de bevelhebber van de junta, generaal Min Aung Hlaing, dat het leger “zo weinig mogelijk geweld” gebruikte om de protesten het hoofd te bieden. De junta heeft de noodtoestand voor een jaar afgekondigd na eerdere verkiezingen als frauduleus te hebben bestempeld. Min Aung Hlaing heeft toegezegd dat er nieuwe verkiezingen zullen worden gehouden om een “ware en gedisciplineerde democratie” tot stand te brengen, maar heeft niet nader aangeduid wanneer die verkiezingen zullen plaatsvinden.
De Verenigde Staten en andere westerse landen hebben de vrijlating van Suu Kyi en haar medestanders geëist en de junta opgeroepen de macht terug te geven aan de burgerregering.