De internationale gemeenschap vreest een religieuze crisis in Azië na de dood van de 14e Dalai Lama. De religieuze leider van het Tibetaans boeddhisme wordt over 5 jaar 90 jaar oud en heeft eerder aangekondigd dat hij op zijn 90ste zal beslissen of hij gereïncarneerd moet worden.
Hoewel de 14e Dalai Lama, Tenzin Gyatso, naar verluidt nog steeds in goede gezondheid verkeert, nemen volgens CNN de vragen over zijn opvolging toe. Het probleem wordt veroorzaakt door de communistische leiders van China, die hebben aangekondigd op zoek te gaan naar een eigen, door hen gecontroleerde Dalai Lama, na de dood van de huidige. De Chinese regering bezette Tibet in 1950 en heeft sindsdien geprobeerd de regio te controleren.
De laatste jaren heeft China zijn inspanningen geïntensiveerd om de Dalai Lama uit het religieuze leven van de Tibetanen te verwijderen om hun identiteit te verpletteren. Tijdens een ontmoeting zei de toenmalige communistische Chinese leider Mao Zedong tegen de 14e Dalai Lama dat “religie vergif is”.
De Dalai Lama wordt door China beschouwd als een wolf in monnikspij, leider van een kliek die Tibet van China wil afsplitsen. Hij ontsnapte in 1959 vanuit Tibet naar India en leeft daar sindsdien in ballingschap. Zijn verblijfplaats in Dharamsala is ook de zetel van de Tibetaanse regering in ballingschap.
Zwitserland
Volgens CNN heeft de Dalai Lama in de loop der jaren een aantal opties voor zijn reïncarnatie geopperd, waaronder het zelf kiezen van een nieuwe opvolger in India in plaats van in Tibet – en heeft hij zelfs gespeeld met het idee dat een vrouw de rol op zich zou nemen. Of een opvolger gevonden zou worden in Zwitserland waar veel Tibetanen leven.
Intussen hebben deskundigen geoordeeld dat het waarschijnlijk is dat er twee afzonderlijke Dalai Lama’s zullen worden gekozen — één in China en één in India. Het Staatsbureau voor Religieuze Zaken van de Chinese regering heeft in 2007 een document gepubliceerd met “beheersmaatregelen” voor de reïncarnatie van levende Tibetaanse boeddha’s.
Volgens het document moeten de reïncarnaties van Tibetaanse religieuze figuren worden goedgekeurd door de Chinese regeringsautoriteiten, en die met een “bijzonder grote impact” moeten worden goedgekeurd door de Staatsraad, China’s hoogste burgerlijke bestuursorgaan, aldus CNN.
De Dalai Lama heeft echter verklaard dat als hij ervoor kiest om te reïncarneren, de verantwoordelijkheid voor het vinden van de 15e Dalai Lama zal liggen bij de Gaden Phodrang Trust, een in India gevestigde groep die hij heeft opgericht nadat hij in ballingschap was gegaan.
Symbool
Tenzin Tseten, onderzoeker aan het Tibet Policy Institute in Dharamsala, zou hebben gezegd dat de Dalai Lama van groot belang is voor de Tibetanen en een symbool is van hun nationalisme en identiteit. “Het Tibetaanse volk zal nooit een door de CCP benoemde Dalai Lama aanvaarden”, benadrukte Tenzin.
Terwijl China doorgaat met zijn beleid om de Dalai Lama uit het leven van de Tibetanen te bannen door de religieuze instelling onder zijn controle te brengen, heeft de VS gedreigd sancties op te leggen aan de Chinese regeringsfunctionarissen die een reïncarnatie van de Dalai Lama hebben gekozen boven de wensen van het Tibetaanse volk.