Als zuivel- en vleesbedrijven te weinig doen om hun uitstoot te verminderen vindt 62 procent van de Nederlanders dat de overheid hen hiertoe moet dwingen. Dit blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van Milieudefensie.
Multinationals FrieslandCampina, Vion en VanDrie Group zijn samen verantwoordelijk voor een uitstoot die meer is dan de directe uitstoot van al het Nederlandse wegverkeer. In opdracht van Milieudefensie heeft Houkema Advies dit onderzocht. Milieudefensie wil dat de overheid grote vervuilers dwingt om hun uitstoot te verminderen.
Zuivelgigant FrieslandCampina en vleesproducenten Vion en VanDrie Group waren in 2019 samen verantwoordelijk voor de uitstoot van 34,4 miljoen ton aan broeikasgassen. De totale directe uitstoot van al het wegverkeer in Nederland is 29,6 miljoen ton aan broeikasgassen in een jaar. Uit het onderzoek blijkt dat de drie zuivel- en vleesbedrijven geen effectieve plannen hebben om hun uitstoot flink te verminderen.
Regels nodig
Directeur Milieudefensie Donald Pols: “Om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen moet de uitstoot van broeikasgassen minimaal halveren in 2030. Maar de uitstoot van een multinational als FrieslandCampina blijft de komende 10 jaar stijgen. Het is echt noodzakelijk dat de overheid regels opstelt zodat ook grote vervuilers in de vlees- en zuivelindustrie gedwongen worden hun uitstoot flink te verminderen.”
Ook kiezers van VVD (61%) en CDA (60 %) vinden dat als vlees- en zuivelmultinationals zelf te weinig doen, overheidsregels wenselijk zijn om de CO2 uitstoot te verminderen. Kiezers van partijen als PvdA, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren zijn het hier in nog grotere mate mee eens (79% – 93%). Nu zijn er geen bindende regels voor multinationals om de uitstoot in hun productieketen te verminderen. Milieudefensie wil, net als de meerderheid van Nederland, regels voor de grote vervuilers om zo gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan.
Grote uitstoot
FrieslandCampina was in 2019 verantwoordelijk voor een uitstoot van 17,4 miljoen ton aan broeikasgassen. Vion Food Group produceert varkens- en rundvlees en behoort wereldwijd tot de top tien grootste varkensslachterijen. Het bedrijf was in 2019 verantwoordelijk voor 11,6 miljoen ton aan broeikasgassen. De VanDrie Group is wereldmarktleider in kalfsvlees. Zijn productie leidde tot de uitstoot van 5,4 miljoen ton aan broeikasgassen. Het gaat hier om de uitstoot die vrij komt in de hele productieketen, dus van het verbouwen van het veevoer (ook in het buitenland) tot het moment dat het vlees de fabriek en de melk de boerderij verlaat.
Boterzachte plannen
FrieslandCampina en VanDrie Group willen duurzaam groeien. FrieslandCampina wil meer melk produceren met minder klimaatimpact per liter melk. Uit het onderzoek blijkt echter dat de anderhalve procent groei waar FrieslandCampina op inzet tot meer uitstoot leidt. De klimaatambitie van Vion Food Group richt zich vooral op het gebruik en opwekken van groene stroom. Ze richten zich volgens Milieudefensie te weinig op het verminderen van de veel grotere uitstoot die ontstaat voordat een dier geslacht wordt. De VanDrie Group heeft reductieplannen maar die zijn onvoldoende concreet.
ton wijmenga zegt
Deze bedrijven produceren omdat wij hun producten consumeren..
Dus als wij consumenten nou 62% minder vlees en zuivel consumeren
lijkt me dat ook al een hele stap in de goede richting .
Ruud van Bokhoven zegt
Ton ik hoop dat je gelijk krijgt, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan.
Als vegetariër hoor ik het regelmatig, ”ik kan niet bijten een stukje vlees, of ik moet vlees eten”.
Ik eet nu al enkele jaren geen vlees meer, maar wil ook niet dat als ik ga eten er een dier voor moet sterven en ik een dier zie als een levend wezen die je niet dood of voor je laat doden, maar helaas ziet niet iedereen dit zo in een land waar men gewent is vlees te eten en geen achtergrond heeft om het te laten, ondanks alle negatieve reacties mbt de oa vele uitstoot van waterverbruik en voer dat eigenlijk voor de mens bestemt is.