Thai gaan de straat op voor meer democratie in hun land en halen vrijwel dagelijks het nieuws, maar er gebeurt meer in Thailand. Zoals het veiligstellen en erkennen van de rechten van LGBT+’ ers in nieuwe wetgeving. De gemeenschap wordt daarin opmerkelijk gesteund door de boeddhistische monnik Shine Waradhammo.
Als monnik is Waradhammo (52) een zeldzame aanwezige in de LGBT+ gemeenschap nu Thailand zich voorbereidt op het aannemen van een baanbrekend wetsvoorstel voor een burgerpartnerschap dat verbintenissen tussen mensen van hetzelfde geslacht met bijna dezelfde wettelijke rechten als gehuwde paren zal erkennen. De monnik maakt deel uit van een grotendeels conservatieve boeddhistische samenleving, Thailand zelf echter heeft een reputatie voor zijn ontspannen houding ten opzichte van geslacht en seksuele diversiteit sinds homoseksualiteit werd gedecriminaliseerd in 1956.
Toch worden Thaise LGBT+ mensen geconfronteerd met discriminatie en stigmatisering op scholen, op de werkplek en in de gezondheidszorg, en worden ze vaak afgewezen door hun familie. ‘Het slecht behandelen van LGBT-mensen gaat in tegen de leer van de Boeddha. LGBT-mensen zijn ook mensen, ze zijn ook boeddhisten, en als monnik steun en accepteer ik alle boeddhistische mensen, en probeer ik hun lijden te verminderen’, stelt Waradhammo. Binnen het theravada boeddhisme, dat in Thailand wordt beoefend, worden LGBT+ mensen soms ten onrechte gezien als degenen die betalen van de prijs voor hun slechte daden, of karma, in een vorig leven.
Volgens de monnik heeft de Boeddha nooit kritiek geuit op LGBTI’s, dus het is volgens hem een verkeerde interpretatie van de boeddhistische schrift die leidt tot vooringenomenheid en afwijzing van LGBTI’s. ‘Monniken vermijden over het algemeen om over LGBT en genderkwesties te praten, maar we moeten het hebben over kwesties die de maatschappij beïnvloeden, en religieuze leerstellingen moeten de huidige tijd weerspiegelen – anders wordt religie een dinosaurus.’
Als de Civil Partnership Bill wordt aangenomen, zal Thailand slechts de tweede plaats innemen in Azië na Taiwan om de registratie van homoseksuele wettelijke verenigingen mogelijk te maken, met paren die in staat zijn om kinderen te adopteren, en met het recht op erfenis en gezamenlijk eigendomsrecht. Het wetsvoorstel werd geïntroduceerd in 2018, maar de vorige wetgever slaagde er niet in het wetsvoorstel voor de verkiezingen van vorig jaar aan te nemen. Twee derde van de Thaise bevolking heeft geen bezwaar tegen deze wetgeving.