De etnische Tibetaan Baimadajie Angwang (33) die als agent in dienst is van de politie in New York is deze week ontmaskerd als spion voor China. Zijn opdracht was om de activiteiten van in New York wonende Chinezen en Tibetanen in ballingschap in kaart te brengen en door te geven aan Chinese veiligheidsdiensten.

Sinds 2014 hield  Angwang de gedragingen van ambtenaren op het Chinese consulaat in New York City in de gaten. Angwang bouwde binnen de politie ook een netwerk op door Chinese ambtenaren uit te nodigen voor officiële gebeurtenissen van de New Yorkse politie. De Tibetaan kan tot een gevangenisstraf van maximaal 55 jaar worden veroordeeld. Hij was ook reservist in het Amerikaanse leger.

Vanaf het begin van dit onderzoek hebben de bureaus voor inlichtingen en interne zaken van de NYPD nauw samengewerkt met de afdeling contra-inlichtingen van de FBI. Tibetanen die in de VS en India wonen roepen op tot meer waakzaamheid in Tibetaanse ballingschapsgemeenschappen om infiltraties door Peking op te sporen. China beschouwt de in India gevestigde Tibetaanse regering in ballingschap, het Centraal Tibetaans Bestuur (CTA), als een belangrijk doelwit voor subversie. Karma Rinchen-secretaris van het  departement voor veiligheid van CTA omschrijft de inspanningen van China om de Tibetaanse diaspora te doordringen, nu wereldwijd verspreid over meer dan 30 landen, als ‘goed uitgevoerd en gepland’.

Angwang benaderde in 2019 een groep Tibetaanse ballingen  om hulp te bieden bij het organiseren van Tibetaanse nieuwjaarsfeesten. Hij stelde zich voor als een Tibetaanse politieagent en breidde zijn bereidheid uit om de Tibetaanse gemeenschap te helpen. Later werd hij gezien op het Chinese consulaat in New York op dezelfde dag dat hij het Losar feest bijwoonde. Veel Chinese spionnen zijn geïnfiltreerd in de Tibetaanse samenleving als instrumenten van de langlopende campagne van Peking om de steun voor de verbannen Tibetaanse spirituele leider de Dalai Lama en andere Tibetaanse leiders te ondermijnen, zeggen bronnen.

In juni 2018 werd Dorjee Gyantsan, een Tibetaan die in Zweden woont, door een Zweedse rechtbank voor spionage voor China tot 22 maanden gevangenisstraf veroordeeld voor het verzamelen van informatie over de identiteit, politieke opvattingen en reizen van mede-Tibetanen die in Zweden wonen. Gyantsan, die vanaf juli 2015 tot februari 2017 voor China spioneerde, gaf de informatie door aan een Chinese inlichtingenofficier in Polen, waarvoor de rechtbank stelde dat hij bij minstens één gelegenheid 50.000 kronen (VS, 6.000 dollar) had gekregen.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Rechtspraak, Mensenrechten, Opmerkelijk, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk