Een rechtbank in Birma (Myanmar) heeft de Canadese predikant David Lah (43) tot 3 maanden gevangenisstraf en dwangarbeid veroordeeld voor het negeren van een verbod op bijeenkomsten en kerkdiensten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lah, die van Birmaanse afkomst is, en zijn collega, de Birmees Wai Tun, werden in april aangeklaagd wegens het houden van diensten in de stad Yangon.
De Canadees zal naar verwachting binnenkort in vrijheid worden gesteld omdat hij al het grootste deel van zijn straf heeft uitgezeten. De regering van Birma vaardigde medio maart een verbod op massabijeenkomsten uit en begin april werden beelden openbaar van Lah die de dienst in Yangon houdt. “Als mensen de Bijbel en Jezus in hun hart houden, zal de ziekte niet binnenkomen,” verkondigde hij in een video aan een kamer vol gelovigen. “De enige persoon die kan genezen en vrede kan geven in deze pandemie is Jezus.”
Kort daarna werden ongeveer 20 mensen die deelnamen aan Lah’s bijeenkomsten in april, onder wie Lah zelf, positief getest op het coronavirus. Dit leidde volgens het ministerie van volksgezondheid tot een cluster van 67 gevallen, een van de grootste in Birma. In eerste instantie werd Lah veroordeeld tot 3 jaar celstraf maar vorige week legde de rechtbank hem een kortere straf op. Buiten de rechtbank barstte een wachtende menigte van ongeveer 50 van de volgelingen van de predikant uit in gejuich en feestelijkheden op het nieuws.
De in Toronto wonende Lah, is geboren in Birma en keert vaak terug naar zijn moederland, waar hij een grote aanhang heeft. In het overwegend boeddhistische Birma is hij omstreden omdat hij beweert dat de leer van boeddhistische monniken mensen zondig kan maken.
Ruud van Bokhoven zegt
Wel een groot verschil in strafmaatregel, van drie jaar naar drie maanden en dit voor twintig besmettingen door zijn toedoen, waarvan de mogelijkheid bestaat dat hier dodelijke slachtoffers bij vallen en hebben die juichende dove en blinde aanhangers ook nog niets hiervan geleerd.
Jezus redt, ja alleen in het sprookjesboek de bijbel, maar niet in het echte realistische leven.