Ama Adhe organiseerde een ondergronds netwerk van vrouwen die vechten voor mensenrechten en vrijheid, en werd 27 jaar lang gemarteld in de gevangenissen van de Chinese Communistische Partij (CCP).
Op 3 augustus 2020 stierf Adhe Tapontsang, bekend als Ama (Moeder) Adhe, in Dharamsala, India. In het Westen kennen velen haar van het boek The Voice That Remembers (Boston: Wisdom Publications) uit 1999, waarin ze haar verhaal vertelde aan Joy Blakeslee. Het boek leest als een roman, maar helaas is alles waar.
Adhe werd in 1932 geboren in de regio Nyarong, toen deel uitmakend van Tibet en nu door de Chinezen opgenomen in de provincie Sichuan. Ze maakte de CCP-invasie van Nyarong en de Kham-regio mee in 1950, toen ze 18 jaar oud en pas getrouwd was. Terwijl de CCP aanvankelijk beloofde de Tibetaanse cultuur en religie te respecteren, begon ze al snel met het sluiten van boeddhistische kloosters, het vernederen van monniken en het vervolgen van gelovigen. Degenen die zich verzetten werden geëlimineerd. Adhe’s vader stierf in een ziekenhuis onder verdachte omstandigheden, en haar man werd vergiftigd en stierf in haar armen in 1954.
Hoewel Adhe berooid, met een jonge zoon en zwanger van haar tweede kind, een dochter, was besloot zij in 1955 een clandestien netwerk van Tibetaanse vrouwen op te richten die informatie verzamelden voor de mannen die in de bergen tegen de CCP vochten en probeerden de waarheid te vertellen (over de Chinese terreur) aan de wereld buiten Tibet. Uiteindelijk werd haar organisatie legendarisch en voorzag ze het verzet ook van voedsel en andere voorzieningen.
De CCP-politie slaagde er uiteindelijk in om haar in 1958 te arresteren. Haar boek beschrijft hoe ze wreed gemarteld werd en gedurende 27 jaar van de ene Chinese gevangenis naar de andere verhuisde, totdat ze in 1985 werd vrijgelaten tijdens de korte verzoeningspolitiek die door Deng Xiaoping werd gepromoot.
Haar avonturen waren nog niet ten einde. Ze bleef onder toezicht, maar wist toch te ontsnappen naar India, waar ze een gerespecteerde stem werd in de vluchtelingengemeenschap in Dharamsala.
Met Alma Adhe verliest Tibet een stem van het verzet en een levende herinnering aan de vervolging. Haar voorbeeld zal zeker een inspiratiebron zijn voor nieuwe generaties strijders voor vrijheid, mensenrechten en religieuze vrijheid.
Bron Bitter Winter https://bitterwinter.org/ama-adhe-tibetan-hero-dies-at-88/