Een nieuw lesboek over seksualiteit dat in het nieuwe schooljaar op scholen in Birma (Myanmar) zou worden ingevoerd, zorgt voor veel ophef bij de conservatieve meerderheid in het boeddhistische land. In het boek worden onder meer intieme gevoelens van tieners, een homokoppel waarvan het condoom scheurt en betaalde seks opgevoerd. Het uitbrengen van het boek is in de huidige vorm na een heuse volksrel voorlopig opgeschort.

Het zijn zogenaamde moderniteiten waarvan de diep conservatieve natie gruwt en orthodoxe boeddhistische monniken een wapen in handen speelt om zich te verzetten tegen de huidige regering onder leiding van Aung San Suu Kyi, die bij het aantreden van haar regering in 2016 aankondigde het verouderde leerplan van het land te herzien. Sindsdien krijgen leerlingen seksuele voorlichting op scholen. Maar de in verlegenheid gebrachte leerkrachten houden zich vaak afzijdig van een vak waarin alles wordt behandeld, van menstruatie en anticonceptie tot seksueel overdraagbare aandoeningen.

In Birma is buitenechtelijke seks illegaal, tienerdating wordt afgekeurd door censorieuze ouderen en relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht zijn nog steeds officieel illegaal. Toch is seksuele voorlichting dringend nodig, zeggen de voorstanders. Bijna 8.000 mensen stierven in 2018 aan AIDS-gerelateerde ziekten, het land heeft het op één na hoogste moedersterftecijfer in Azië na Afghanistan en de vrouwenrechtengroep IPAS schat dat er elk jaar ongeveer een kwart miljoen onveilige abortussen worden uitgevoerd.

Conservatieven spreken van porno in het nieuwe schoolboek of betitelen het boek als vuiligheid. Een arts die de boeddhistische geestelijkheid beschuldigde van hypocrisie werd veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf wegens het beledigen van het boeddhisme.

Vrouwen hebben in het conservatieve Birma het meest te verliezen. Als ze alleenstaand zijn, kan een ongeplande zwangerschap verwoestend zijn. Ze worden vaak gemeden door hun familie, school en gemeenschap, met weinig kans op steun van de vader.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Politiek, Gezondheid, Boeddhisme, Onderwijs, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Birma – ‘Omstreden leerboek over seks voorlopig in de kast gezet’

 1. Hans Tilman schreef:

  Slik! 8000 AIDS gerelateerde doden. Hoge moedersterfte en een kwart miljoen onveilige abortussen. Geen vrijheid om gevoelens voor je geliefde te mogen tonen, als dat niet past binnen een rigide boeddhistische moraal. Voor mij een extra zet om mijzelf geen boeddhist te willen noemen. Ik wil hier niet mee geassocieerd worden.

 2. bolletje schreef:

  Beste Hans, het valt mij op dat dit bij iedere beweging gebeurt en iedere religieuze stroming. Intelligente mensen bedenken iets, simpele zielen geven het een slechte naam. Liberalisme werd kapitalisme. Marxisme werd maoisme. Anarchisme werd sektarisme. Boeddhisme werd verkrampte orthodoxie. In mijn denken ben ik steeds meer geneigd om vanuit een radicaal individualisme te leven.

  • Hans Tilman schreef:

   Dank voor je reactie Bolletje. Ik begrijp wat je bedoelt, maar mensen zijn sociale wezens. Zij willen ergens bijhoren en verkeren het liefst onder gelijkdenkenden. Daarmee begint het wij- en zijdenken én het incorporeren of buitensluiten. Daar waar de meerderheid de minderheid geweld aandoet haak ik af. Superindividualisme houdt volgens mij in dat je jezelf overal van buitensluit. Dat lijkt mij nogal een eenzame weg.