Niets is typischer voor de Tibetaanse cultuur en religie dan religieuze gebedsvlaggen. Ze worden nu, dorp na dorp, door de Chinese Communistische Partij (CCP)  in Tibet neergehaald, terwijl de vervolging van de religie escaleert.

Het is moeilijk om je Tibet, Bhutan, Nepal, Mongolië of Ladakh voor te stellen zonder gebedsvlaggen. Overal hangen ze, kleine banieren met religieuze symbolen en teksten. Ze maken deel uit van het landschap, maar voor boeddhisten zijn ze veel meer. Het zijn heilige artefacten, waarvan men gelooft dat ze vrede en harmonie creëren. Hun vijf kleuren – blauw, wit, rood, groen en geel – geven de vijf elementen en de vijf wijsheden van het boeddhisme weer.

Toegewijden geloven dat de wind, door het bewegen van de gebedsvlaggen, mededogen en goede wil zal verspreiden, ten voordele van zowel boeddhisten als niet-boeddhisten. Daarom vinden boeddhisten het niet erg als westerlingen die in verschillende religies geloven gebedsvlaggen kopen en deze in hun huizen gebruiken. Zij vragen alleen dat deze heilige voorwerpen met respect worden behandeld. Ze zijn niet alleen maar ornamenteel. Wanneer ze onherstelbaar versleten zijn, moeten ze niet in de vuilnisbak worden gegooid, maar worden verbrand en door erop te letten dat ze nooit de grond raken. Op deze manier geloven boeddhisten dat hun zegeningen door de rook naar de geestelijke wereld zullen worden gedragen.

De CCP probeert de Tibetaanse religie en cultuur te vernietigen en laat alleen een “Disneyfied” versie over ten behoeve van naïeve toeristen. Deze inspanning vindt al tien jaar plaats, maar is toegenomen onder de Chinese president Xi Jinping. Op 16 juni 2020 publiceerde het Tibetaans Centrum voor Mensenrechten en Democratie zijn rapport over de gebeurtenissen in Tibet in 2019, waarin wordt gedocumenteerd hoe de situatie van kwaad tot erger is geworden. Bijzonder verontrustend is het verslag over het toenemende gebruik van martelingen tegen monniken, nonnen en lekenboeddhisten, waarvan er in 2019 “duizenden” werden gearresteerd en vastgehouden.

Een nieuwe wet van augustus 2019 annuleerde de pensioenen van (voormalige) overheidsmedewerkers die werden betrapt op deelname aan enige religieuze activiteit, inclusief het gebed met familie en vrienden. Uiteindelijk kondigde de CCP aan dat alleen een “modern, socialistisch systeem van het boeddhisme” (in een precaire situatie) zal kunnen overleven.

Helaas was de aanval op de visuele aspecten van de Tibetaanse religie voorspelbaar. Het is niet verwonderlijk dat de CCP nu is begonnen met het neerhalen van gebedsvlaggen van heuveltoppen en dorpen, uiteraard zonder de spandoeken te behandelen met het respect dat de boeddhistische traditie voorschrijft. Dorp na dorp, dwingt de CCP de lokale bevolking om de vlaggen te verwijderen en ze aan de politie te geven, vermoedelijk om vernietigd te worden. De campagne is begonnen in Qinghai’s Golog (Guoluo) Tibetaanse Autonome Prefectuur en in Tengchen (Dingqing) County in de gemeente Chamdo, ook in de Tibetaanse Autonome Regio, en breidt zich nu uit naar andere gebieden, zoals gemeld door Radio Free Asia. De campagne wordt uitgevoerd onder het voorwendsel van “milieusanering”, hoewel de CCP ook melding maakt van “gedragshervorming” van het niet-gesiniciseerde, niet-socialistische boeddhisme.

Vanuit het oogpunt van de toegewijden is dit zowel een belediging als een heiligschennis, maar degenen die opnieuw hebben geprotesteerd, zoals het Tibetaans Centrum voor Mensenrechten en Democratie in zijn rapport opmerkte, zijn onmiddellijk gearresteerd en vaak gemarteld. De gebedsvlaggen zijn de ziel van Tibet. Zelfs degenen die niet boeddhistisch zijn, moeten protesteren tegen deze nieuwe manifestatie van culturele genocide.

Bron Bitter Winter https://bitterwinter.org/tibet-the-ccp-launches-a-campaign-against-prayer-flags/

Massimo Introvigne (geboren op 14 juni 1955 in Rome) is een Italiaanse godsdienstsocioloog. Hij is de oprichter en directeur van het Center for Studies on New Religions (CESNUR), een internationaal netwerk van geleerden die nieuwe religieuze stromingen bestuderen. Introvigne is de auteur van zo’n 70 boeken en meer dan 100 artikelen op het gebied van de godsdienstsociologie. Hij was de hoofdauteur van de Enciclopedia delle religioni in Italia (Encyclopedie van religies in Italië). Hij is lid van de redactie van het Interdisciplinair Tijdschrift voor Onderzoek naar Religie en van het bestuur van de Nova Religio van de University of California Press.  Van 5 januari tot 31 december 2011 was hij de “Vertegenwoordiger voor de bestrijding van racisme, vreemdelingenhaat en discriminatie, met speciale aandacht voor discriminatie van christenen en leden van andere religies” van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Van 2012 tot 2015 was hij voorzitter van het Observatorium voor Religieuze Vrijheid, dat door het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is opgericht om de problemen op het gebied van religieuze vrijheid op wereldwijde schaal te monitoren.

 

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Tibetaans boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk