Ambtenaren van het Thais provinciaal religieus bureau hebben gisteren de leiding van de Nong Tao-tempel in centraal Thailand  opdracht gegeven om een aangebrachte religieuze afbeelding op een bestaande schildering op een muur van de tempel over te schilderen Ze vinden de afbeelding ongepast en afbreuk doen aan de verering van de Boeddha.

De boeddhistische muurschilderingen worden algemeen gevonden in Thaise tempels, vooral in de inwijdingszaal of ubosot, waar het grote Boeddhabeeld wordt gehuisvest. Terwijl een meerderheid vasthoudt aan de traditionele kunststijl, kozen sommigen ervoor om de moderne draai in te bedden in de religieuze iconen.

De afbeelding is door beeldend kunstenaar Charanpat Kaewum gemaakt van de celeb Sitang Buathong, die een soort van meme figuur werd op sociale media. Maar de ambtenaren vinden het beeld ongepast, een misvorming van de leer, en zeggen dat de leer van de Boeddha iets zou moeten zijn waar mensen naar uit zouden kijken, maar het schilderij toont Sitang met haar gezicht naar beneden, wijzend naar een sinaasappel

De scène – een klein detail in een 3,30 meter hoge muurschildering – lijkt op een van Sitang’s anekdotes van haar bovennatuurlijke kracht, waarin ze zei dat ze de beweging van een rollende sinaasappel zonder aan te raken kon laten stoppen. Haar punchline “Orange Stop!” werd de afgelopen dagen overgenomen als een internetmemo. Ze was een van de personages die respect voor de Boeddha in de muurschildering zagen.

Phra Somchai Techapalo, plaatsvervangend abt van de tempel, zei dat de muurschilderingen verschillende hoofdstukken van het leven van de Boeddha uitbeelden. De monnik zei dat hij de kunstenaar toestond om de meme aan bestaand werk toe te voegen, omdat hij het niet beledigend vond. Kunstenaar Charanpat Kaewum zei dat ze het schilderij zal repareren zoals geïnstrueerd door ambtenaren. Charanpat zei dat ze haar creativiteit in haar werk wilde uitbreiden en dat ze niet van plan was om de religie te bespotten.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst, Boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk