De 17e Gyalwang Karmapa Ogyen Trinley Dorje, hoofd van de 900-jaar oude Karma Kagyu-lijn van het Tibetaanse boeddhisme, heeft woorden van troost uitgesproken aan alle slachtoffers van de  coronaviruspandemie.

‘Ik wens iedereen Tashi Delek toe.

In deze tijd waarin, zoals u allen weet, de coronaviruspandemie zich over de hele wereld heeft verspreid, waardoor een onvoorstelbare crisis is ontstaan, heb ik me teruggetrokken en heb ik enige afstand tot de maatschappij bewaard. Maar ik kan het gevoel niet verdragen en wil vandaag een paar woorden zeggen.

Vanaf het moment dat deze epidemie zich begon te verspreiden, heeft ze het dagelijks leven en de gezondheid van iedereen op de hele aarde zwaar getroffen. We maken ons angstig zorgen over wat er in de toekomst zal gebeuren.

De Bhagavan Boeddha zegt dat alles wat samengesteld is vergankelijk is. Het maakt niet uit voor welke situatie we in ons leven staan, het verandert altijd, staat niet stil, zelfs niet voor een ogenblik. We zijn in staat om met veel verandering om te gaan, maar dat is geen vervanging. Wanneer er soms veranderingen zijn in een richting die we willen gaan of wanneer positieve veranderingen onze verwachtingen overtreffen, hebben we de hoop dat er nog meer of grotere veranderingen zullen zijn. Maar als het tegendeel het geval is en er onbegrijpelijke slechte veranderingen zijn, worden we bang en weten we niet wat we moeten doen.

Dus als we geconfronteerd worden met zo’n grote vergankelijkheid als nu, moeten we alles doen om niet in paniek te raken en in plaats daarvan naar onszelf kijken. Zo zijn veel dingen die we normaal gesproken als vanzelfsprekend beschouwen eigenlijk ongelooflijk kostbaar. We moeten ons ontspannen en nadenken over onze normale goede gezondheid en wat een groot geluk het is om mensen te hebben die ons dierbaar zijn. Dan kunnen we deze crisis gebruiken om onszelf te verbeteren en iets nieuws te leren. Ik denk dat het heel goed is om dit te proberen.

Deze huidige pandemie maakt geen onderscheid tussen mannen en vrouwen, tussen rassen en nationaliteiten, tussen mensen met en zonder rijkdom en macht. Zelfs ontwikkelde landen als Amerika, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk hebben met grote problemen te kampen. Veel ontwikkelingslanden en arme landen zullen met nog grotere ontberingen worden geconfronteerd. Zelfs als een land slechts één coronaviruspatiënt heeft, is het gevaar voor de hele wereld zo groot dat het van cruciaal belang is dat wij allen op aarde samenwerken om deze crisis het hoofd te bieden en te overwinnen.

Elke dag neemt het aantal zieken toe. Als we zien dat het aantal sterfgevallen met honderden en duizenden toeneemt, kunnen we verdoofd achterblijven. Het waren levende, ademende mensen. Met name artsen en medische professionals zorgen voor de zieken en brengen grote offers in de strijd tegen het coronavirus. Het is heel belangrijk dat we allemaal onze waardering, steun en lof uitspreken voor hen.

Om te laten zien hoe wij boeddhisten iedereen steunen tijdens deze huidige epidemie, hebben we vanaf komende zaterdag elke dag een week lang een uur lang een gebedssessie op het internet. We kunnen allemaal samen bidden voor de wereldvrede en voor de onderdrukking van de epidemie. Het tijdstip wordt later bekend gemaakt. Daarom wil ik iedereen vragen om samen te bidden dat iedereen in de wereld gelukkig is en dat deze pandemie snel voorbij is.’

Geboren in de traditionele regio van Kham in Oost-Tibet in 1985, kreeg Ogyen Trinley Dorje zijn eerste opleiding in de traditionele zetel van de Karmapa-lijn, het Tsurphu-klooster. Hij vluchtte naar Dharamsala, India, in december 1999 en kwam op 5 januari 2000 aan, waar hij werd ontvangen door de Dalai Lama. Door een geschil binnen het erkenningsproces werd Ogyen Trinley Dorje erkend door sommigen binnen de afstammingslijn, terwijl Trinley Thaye Dorje werd erkend door anderen. De twee hebben recentelijk samengewerkt om breuken binnen de gemeenschap te genezen.

Bron https://kagyuoffice.org/a-message-from-the-gyalwang-karmapa-about-the-coronavirus-pandemic/

 

Categorieën: Nieuws, Gezondheid, Tibetaans boeddhisme, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk