Europa blijft het recht van Tibetanen steunen om hun eigen religieuze leider te kiezen, zonder enige tussenkomst van China, en berispt China’s poging om Tibet van de wereld af te snijden, meldt International Campagne for Tibet (ICT). Hooggeplaatste Duitse federale regeringsfunctionarissen en de Europese Commissie steunen de Tibetanen in deze belangrijke kwesties.
In de VS werd in januari de Tibetan Policy and Support Act (TPSA) aangenomen, waardoor het Amerikaans beleid is geworden dat alleen de Dalai Lama en de Tibetaanse boeddhistische gemeenschap over zijn opvolging kunnen beslissen.
Margarete Bause, Duits parlementslid, stelt dat de Duitse federale regering van mening is dat religieuze gemeenschappen hun zaken autonoom kunnen regelen. Dit omvat het recht om hun religieuze leiders zelf te bepalen.” De Duitse regering erkent de Dalai Lama als het hoofd van het Tibetaanse boeddhisme.
De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin: “Het is logischerwijs aan de Tibetaanse religieuze gemeenschap om de opvolger van de Dalai Lama aan te wijzen zonder inmenging van de temporele autoriteiten”. Vorig jaar zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok na aandringen van ICT dat de Nederlandse regering zich zorgen maakt over de inmenging van de Chinese regering in religieuze aangelegenheden. Volgens de Chinese autoriteiten is het reïncarnatieproces – de opvolging van de huidige Dalai Lama- onderworpen aan de Chinese wetgeving. Het standpunt van dit kabinet is dat het aan de Tibetaanse religieuze gemeenschap zelf is om een toekomstige opvolger voor de Dalai Lama te benoemen.
Josep Borrell, vicevoorzitter van de Europese Commissie, stelt dat de commissie de Chinese autoriteiten blijven oproepen om wederzijdse toegang tot Tibet toe te staan. Hij zei dat de EU haar bezorgdheid heeft geuit over de schendingen van de godsdienstvrijheid in Tibet.
In 2018 heeft het Amerikaanse Congres de Reciprocal Access to Tibet Act (RATA) aangenomen, die de toegang tot de VS ontzegt aan de Chinese functionarissen die rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor het weren van Amerikanen in Tibet. RATA heeft was ook internationaal succesvol toen in 2019 in het Britse parlement een wetsvoorstel werd ingediend dat een afspiegeling is van RATA. Bovendien heeft een Canadese senator vorig jaar een motie ingediend om Canada zonder enige beperking wederzijdse toegang tot Tibet te verlenen.