Joost van den Heuvel Rijnders:  ‘Wat is het gemiddelde meneer?’ Vaak de eerst gestelde vraag op het moment dat ik – docent geschiedenis op een middelbare school – de cijfers van een proefwerk teruggeef. Soms ook gezucht of een cynische opmerking als een klasgenoot weer hoger heeft gescoord.

Afgunst, jaloezie en een competitieve mindset. Het zijn de gangbare paden in ons brein die vaak automatisch worden bewandeld. In de woorden van de Franse schrijver Victor Cherbuliez: ‘Net zoals hebzucht verhardt jaloezie het hart’. Het kan echter ook anders. ‘Wauw, goed van je! Ik ben blij voor jou’. Het zien van het succes om ons heen kan ook de poort openen voor medevreugde (mudita) Oprecht blij zijn voor een ander op het moment dat hij of zij voorspoed ervaart. Een hart dat resoneert met leuke, prettige en inspirerende ervaringen bij anderen. Medevreugde komt voort uit het herkennen van vreugde bij een ander. Zonder een ‘ik’ die de vreugde bij een ander relateert aan zichzelf. Een hart gevuld met medevreugde herkent de waarde van vreugde en kan vrij en onbegrensd meebewegen. Het is een eenvoudige manier op vreugde te ervaren: kijk om je heen, herken de voorspoed bij een ander, open en voel mee als mens, feliciteer de ander.

Tijdens de digitale sangha ‪van zondag 8 maart verkennen we dit thema. De meditatie en lezing zijn online zijn gratis en makkelijk vanuit huis te volgen. Ga naar https://www.30now.nl/live/

en gebruik de link die bij de geplande sessie staat. Je komt dan vanzelf bij bijeenkomst. Indien je het programma zoom nog nooit hebt gebruik kan je met dezelfde link het programma eenvoudig en gratis downloaden. De lezing en meditatie begint op zondag 8 maart ‪om 20.00 uur.

Categorieën: meditatie, Nieuws, Boeddhisme, Onderwijs, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk