Esther Kef (40) uit Amsterdam langlauft al sinds 26 januari dwars door de Italiaanse Alpen om aandacht te vragen voor het varkensleed in de intensieve veehouderij. Aanstaande zondag finisht ze na een barre tocht van 1000 kilometer in het dorpje Cortina d’Ampezzo in de regio Veneto. De Nederlandse is dan de eerste die Italië heeft doorkruist op de lange latten.
Coronavirus
Sinds deze week skiet Esther dwars door het gebied waar het coronavirus snel om zich heen grijpt. “Er is bijna niets meer te krijgen in supermarkten, mondkapjes zijn uitverkocht, hotels moeten gasten uit Veneto weren, bruiloften met familieleden en vrienden mogen niet worden georganiseerd. En ons aankomstfeest aanstaande zondag in de regio Veneto gaat ook niet door in verband met het virus.” Zelf maakt Esther zich geen zorgen om ziek te worden. Voor haar telt maar een ding: aandacht voor varkens in de intensieve veehouderij.
Esther heeft Italië niet per toeval uitgekozen voor haar langlaufuitdaging. Dit land is een van de grootste afzetmarkten van het Nederlandse varkensvlees. “‘Er is niets Italiaans te ontdekken aan de beroemde ‘Italiaanse’ salami die in de Italiaanse supermarkten ligt”, zegt Esther. “Ruim tweederde van de Nederlandse varkensvleesproductie is bestemd voor buitenlandse consumptie”.
Italianen woedend
In de Italiaanse media is de missie van Esther Kef al ingeslagen als een bom. Ze verschijnt in radio – en televisieprogramma’s en in kranten. De Italianen zijn woedend om te horen dat hun salami niet uit Italië maar uit Nederland komt. “Ze dachten echt dat de varkens die zij eten vrolijk ronddartelen door de Toscaanse heuvels”, volgens Esther. “Ik wil de werkelijkheid achter de mortadella, proscuitto en salami laten zien en nodig mensen uit om geen vlees meer te kopen in supermarkten.”
Van West naar Oost
Op de langlauflatten heeft Esther de Italiaanse Alpen al bijna doorkruist van Piemonte in het Westen naar Veneto in het Oosten. “Ik wil tijdens deze tocht laten zien dat een varken geen ding is, maar een liefdevol en intelligent dier, dat recht heeft op frisse lucht, stro en een modderpoel”, vertelt ze. “In het wild wordt een varken gemiddeld 10 tot 15 jaar oud. Maar de 12 miljoen productievarkens in Nederland halen hun eerste levensjaar niet eens”.
Esther houdt een blog bij van haar 1000 kilometer lange avontuur door de Italiaanse Alpen. https://1000kmtegenvarkensleed.blogspot.com/2019/12/