De Triratna boeddhistische gemeenschap reageert op een artikel van 17 februari in het Boeddhistisch Dagblad, ontleent aan een artikel in de Britse krant The Observer een dag eerder, waarin bronnen hun verbazing uitspreken over de benoeming van de Britse procureur-generaal Suella Braverman als lid van de wat genoemd wordt ‘controversiële religieuze sekte Triratna die haar stichter Dennis Lingwood blijft vereren- ondanks ‘goed gedocumenteerde beweringen dat hij een seriematig seksueel roofdier was,’ zegt een betrokkene tegen de Britse krant The Observer die het nieuw bekend maakte. Braverman is een mitra – Sanskriet voor “vriend” – binnen de Triratna-orde, die de buitenwereld deed schokken door beweringen van seksueel wangedrag, misbruik en ongepast gedrag.

Het commentaar van Triratna op het artikel:

De onderstaande brief is een vertaling uit het Engels van de brief die op   zondag 23 februari in the Observer is gepubliceerd in antwoord op het artikel in de gelijknamige krant van 16 februari. Het Boeddhistisch Dagblad publiceerde op 17 februari een artikel dat hierop is gebaseerd.

Triratna-boeddhisme is geen sekte.

We waren verrast en diep teleurgesteld toen we het stuk over de Triratna boeddhistische orde (“Nieuwe procureur-generaal in controversiële boeddhistische sekte”) zagen.

Triratna is geen ‘sekte’ maar een integraal en goed ingeburgerd onderdeel van de Britse boeddhistische wereld. We hebben de rapporten over de seksuele relaties van onze oprichter Sangharakshita grondig onderzocht en, hoewel de politie bevestigt dat niets dat hen is verteld, crimineel is, erkennen we dat een deel van zijn seksuele gedrag onethisch was, net als hij deed toen hij zich in 2016 publiekelijk verontschuldigde. We betreuren de veroorzaakte schade oprecht en zijn transparant over wat er heeft plaatsgevonden.

We verwelkomen elk jaar duizenden mensen in onze boeddhistische centra om te leren over meditatie en boeddhisme en om met de uitdagingen van het leven beter te kunnen omgaan. Het is een voorrecht om deze hulp te mogen bieden en we proberen ons te houden aan de hoogste ethische normen.

Ratnadharini, voorzitter van het College van Publieke Preceptoren, Triratna Boeddhistische Orde, Adhisthana

Ledbury, Herefordshire.

De originele Engelse versie is via deze link te vinden https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/feb/23/observer-letters-boris-johnson-risks-it-all-with-power-grab

Voor overig commentaar van Triratna zie deze link:

https://thebuddhistcentre.com/highlights/statement-triratna-buddhist-community-regarding-observer-article-February-2020

Lees hier het artikel over Braverman https://boeddhistischdagblad.nl/nieuws/141749-ophef-over-benoeming-britse-pg-braverman-als-lid-van-de-boeddhistische-triratna-orde/

 

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Triratna over misdragingen oprichter Dennis Lingwood – ‘We betreuren de veroorzaakte schade oprecht’

 1. G.J. Smeets schreef:

  “Het is een voorrecht om deze hulp te mogen bieden en we proberen ons te houden aan de hoogste ethische normen.”

  Reclame, reclame, reclame. De boodschap is ‘Wij zijn er voor U en doen ons best.’ Het is plat missionaris gebabbel. Trap ik niet in. Het ‘voorrecht’ waar de voorzitter van de club zich op laat voorstaan is bizar. En hilarisch.

 2. Nirvair Kaur De Ruiter schreef:

  About blxxxx time….
  Men can zich afvragen waarom het toch zo lang moet duren voor deze zaken het licht van de dag zien…Die hoogste etische normen zijn voor zolang de organisatie bestond overschreden.
  Sad very sad!