De autoriteiten in de provincie Sekong in het zuiden van Laos hebben een verbod uitgevaardigd op het oprichten van religieuze heiligdommen voor eigen huizen of bedrijven, met het argument dat de praktijk beledigend is voor de boeddhistische idealen in de communistische eenpartijstaat. Het verbod stelt dat de heiligdommen niet compatibel met de cultuur en de traditie van Laos zijn, en dat het plaatsen van zulk een heiligdom voor een gebouw ongepast is.
Volgens het CIA Factbook is bijna tweederde van de Laotianen boeddhistisch, maar er zijn veel regionale en lokale religies. Het bouwen van heiligdommen is een animistische praktijk van de etnische groep Talieng, waarvan het land ongeveer 23.000 leden heeft, gecentreerd in Sekong.
Terwijl de Laotiaanse grondwet vrijheid van godsdienst toestaat, beperkt de regering vaak de rechten van volgelingen van niet-boeddhistische religies. Die wel achter hun woning een heiligdom mogen neerzetten, zo meldt Radio Free Asia (RFA) op basis van bronnen. ‘Wij zijn boeddhisten. We geloven niet in geesten,’ zegt een ambtenaar tegen RFA.
Een dorpeling zegt dat vele zakenmensen heiligdommen in het front van hun bezit plaatsen zodat zij kunnen bidden en het heiligdom om geluk vragen. Er is weerstand tegen het besluit om alleen aan de achterzijde van panden een heiligdom te mogen bouwen. ‘De Talieng geloven in geesten. Eens in de twee weken bieden zij water en voedsel aan het heiligdom aan en vragen de geest in dat heiligdom om geluk, goede gezondheid en bescherming,’ zegt een dorpeling.
Een boeddhistische monnik in Vientiane vertelde de RFA dat Laotiaanse boeddhisten een soortgelijke praktijk hebben. Ze richten heiligdommen op voor hun huizen om te bidden tot de Boeddha en ook om geluk en gezondheid te vragen.
Ruud van Bokhoven zegt
De dhamma schijnt toch niet zo makkelijk te zijn voor sommige boeddhisten en al spreekt men wel van respect voor de medemens, ondertussen maakt men dezelfde fout in onderscheid van anders denkenden. Chinezen verwijderen en vernietigen boeddhabeelden in Tibet, in Laos mogen anders denkenden geen religieuze beelden plaatsen en leven zoals zij dat willen ondanks de (vrijheid van meningsuiting) Geluk is er voor een ieder.
Namesté ?